Péntek délelőtt megtalálták az EgyptAir csütörtök hajnalban lezuhant gépének maradványait. Az egyiptomi hatóságok a Földközi-tengeren leltek a Párizsból Kairóba tartó repülőgép maradványaira. Lapzártánkig nem derült ki, miért történt a szerencsétlenség.

 
Megrendült családtagok várják a híreket a lezuhant A320-as Egyptair gépről a kairói reptéren - Fotó: Khaled Desouki, Europress/AFP

Az egyiptomi légiközlekedési miniszter, Sherif Fathy csütörtökön arról beszélt, hogy a katasztrófát nagyobb eséllyel okozhatta terrortámadás, mint műszaki hiba. Az állítást az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szakértői is megerősítették, és kormányzati forrásokra hivatkozva az amerikai CNN hírcsatorna is arról számolt be, hogy nagy valószínűséggel bomba robbant a gépen.

Ezeknek a feltételezéseknek viszont ellentmond, hogy a szerencsétlenséget követő 24 órában egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára a felelősséget a merényletért, ami szokatlan, mivel hasonló esetekben nem szoktak habozni azzal, hogy eldicsekedjenek a sikeres akciókkal.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy mikor 23 óra 24 perckor az EgyptAir gépe a görög légtérbe ért, a protokollnak megfelelően a pilóta felvette a kapcsolatot a légi irányítással, de aztán nem jelentkezett. 0 óra 27 perckor, mielőtt átért volna az egyiptomi légtérbe, még egyszer megkísérelték felvenni a pilótával a kapcsolatot, de akkor sem válaszolt. Két perccel később eltűnt a radarról. A görög hatóságok adatai szerint a gép 37 ezer láb (11 300 méter) magasságban repült, mikor tett egy 90 fokos fordulatot balra, majd elkezdett süllyedni. 15 ezer lábnál egy teljes kört írt le. 10 ezer láb (4600 méter) magasságban veszett nyoma.

A járaton 10 fős személyzet és 56 turista utazott, közöttük két gyerek és egy csecsemő is. Többségük egyiptomi állampolgár volt, 15-en franciák, illetve majdnem minden kontinensről volt egy-egy áldozata a katasztrófának.

Ha mégis bebizonyosodik, hogy terrortámadás történt, a francia repülésbiztonsági szakemberek különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek, mivel a párizsi és brüsszeli merényletek után fokozott szigort írtak elő számukra. Viszont egyesek attól tartanak, hogy a munkaügyi reformok miatt radikalizálódó szakszervezetek hatására a biztonsági személyzet kisebb elánnal dolgozott.

A gép roncsait csütörtök óta keresték a görög, egyiptomi hatóságok és francia expedíciók Airbus szakembereivel együtt. Egyszer már azt hitték, Kárpáthosz szigetének közelében rátaláltak a maradványokra, de az tévedés volt. A gép darabjaira és az áldozatok személyes tárgyaira végül péntek délelőtt bukkantak az egyiptomi kutatók Alexandriától 290 km-re a tengren.

A szerencsétlenségnek súlyos következményei lehetnek az így is haldokló egyiptomi turizmus számára. Az arab tavasz óta folyamatosan hanyatlott az idegenforgalmi kereslet. Majd tavaly októberben az Iszlám Állam helyi fiókszervezetének terroristái felrobbantották a Sharm el-Sejk üdülővárosból Szentpétervárra tartó járatot a Sínai-félsziget felett.

Ha ezúttal is terrortámadás történt, további visszaesés várható az egyiptomi turizmusban.


(Lapzártánk után érkezett friss hírek itt találhatók a lezuhant Egyptair-gépről - a szerk.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!