Sikeres kísérleti atomrobbantást hajtott végre Észak-Korea. Az ázsiai diktatúrának 2006 októbere óta ez volt az ötödik befejezett kísérlete: míg tíz éve a Richterskálán mindössze 4,3-as erősségű földmozgást tudtak előidézni, a pénteki robbantás után 5,3-at mutattak a műszerek. Ez egyes szakértők szerint akár 20-30 kilotonnás atomtöltetet is jelenthet, míg a dél-korai hadügyminisztérium csak 10 kilotonna TNT felrobbantásának erejével egyenlő kísérletről számolt be. Összehasonlításképpen: a II. világháborúban Hirosimára ledobott atombomba 15 kilotonnás volt.

A kísérlet különlegessége, hogy Észak-Korea egy új típusú, kompakt robbanófejet használt, ami megerősíti a dél-koreai védelmi minisztérium korábbi értesüléseit, miszerint az északi tudósok jelentős előrelépést tettek a robbanófejek miniatürizálása terén.

Az időzítés ismét szimbolikus volt: a rezsim fennállásának 68. évfordulóját ünneplik éppen. Japán és Dél-Korea is elítélték a robbantást, és aggodalmukat fejezték ki a Kim Dzsong Un vezette állam fokozódó agresszivitása miatt. Még Kína – Észak-Korea egyetlen szövetségese – is rosszallását fejezte ki. Válaszlépésként várhatóan tovább szigorítanak majd azokon a szankciókon, amelyeket az ENSZ tavasszal vezetett be a diktatúra ellen, miután több ballisztikus rakétát is fellőttek. Ha az összes nagyhatalom beleegyezik, akkor teljesen leállíthatják az Észak-Koreába irányuló kőolajexportot. Ugyanakkor nem tudni, milyen hatást vált majd ki a további szigorítás Kim Dzsong Unból, aki szankciókra adott válaszlépésként állította be a mostani tesztet is. Egyes szakértők szerint az is csak rontott a helyzeten, hogy Dél-Korea amerikai légvédelmi rakétarendszert telepít.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!