10 millió eurós kenőpénzt fogadott el a Moltól a korrupcióért letartóztatott Ivo Sanader – állítja a zágrábi államügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája.

A vád szerint az egykori horvát miniszterelnök 2008 elején állapodott meg a magyar cég egyik vezetőjével, hogy 10 millió euróért cserébe elintézi, a Mol döntő befolyást szerezzen a horvát olajipari vállalatban, az INA-ban. A miniszterelnök politikai befolyásával élve olyan szerződésmódosítást tudott kieszközölni, amely Horvátország érdekeit sértette: a veszteséges gázüzletágat leválasztották az INA-ról, és horvát tulajdonba adták, a Mol pedig a részvények 47,26 százalékának lett a birtokosa. A 2009. január 30-án aláírt szerződésért Sanader meg is kapta a csúszópénzt – állítják a vádlók.

A horvát ügyészség korábban nemzetközi elfogatóparancsot akart kiadni Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója ellen, de végül úgy döntöttek, Sanader ellen emelnek vádat. A politikus ügyvédei szerint az, hogy Sanadernek köze lenne a Mol-ügyhöz, csak egykori bizalmasának az ármánykodása, aki állítólag azért került szabadlábra a letartóztatása után, mert vádalkut kötött.

A korrupcióval gyanúsított politikus miután a horvát parlament felfüggesz­tette a mentelmi jogát tavaly decemberben, elhagyta az országot, de az osztrák hatóságok elfogták és kiadták hazájának. Augusztus végén emeltek vádat ellene először. A gyanú szerint még külügyminiszterként félmillió euróért cserébe az 1990-es évek közepén elintézte, hogy az állam a Hypo Alpe Adria banktól vegyen fel kölcsönt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!