Nicolas Sarkozy újra a „védelmező elnök” szerepét játszhatja el, így a választási esélyeit is növelheti a Franciaországot megrázó, több napon át tartó toulouse-i dráma után. A francia kommandósok lőtték le a rejtekhelyéről menekülni próbáló Mohamed Meraht, aki korábban a francia hadsereg három katonájával végzett, majd a toulouse-i zsidó iskolánál egy felnőttet és három gyereket gyilkolt meg.

 
Francia kommandósok készülnek a bevetésre Toulouse-ban

Sarkozy retorikájának mindig is központi témája volt a biztonság. 2002-ben, még belügyminiszterként hirdetett először háborút a bűnözés ellen, azóta ezt több mint tucatszor megismételte már különféle ürügyekkel. Sarkozy kampányszlogenje is igen árulkodó: „Erős Franciaország”.

Múlt szerdán derült ki, hogy Sarkozy első alkalommal előzte meg szocialista riválisát, François Hollande-ot a közvélemény-kutatásokban, és az egy százalékpontos előnyt e hét végére sikerült valamelyest növelni. A hónapokig tartó hátrány után Sarkozy előnyt kovácsolhat abból, hogy bezzeg ő megmondta, milyen fontos a biztonság, míg Hollande politikai tanácsadói törhetik a fejüket, hogy az elnökjelölt, aki vigyázott, nehogy bármiben is egyetértsen Sarkozy­vel, beszéljen-e ezentúl a kérdésről vagy sem. A szocialisták kritikáját, miszerint a francia rendőrség nem elég egységesen lépett fel a terrorista ellen, az elnök és belügyminisztere, Claude Guéant határozottan visszautasította. Ennek ellenére jó néhány megválaszolatlan kérdés maradt.

Így például az is felmerült, miért nem tett ellene semmit a francia titkosszolgálat (DCRI), noha már évekkel ezelőtt gyanította, hogy Mohamed Merah afganisztáni és pakisztáni útjai alatt kapcsolatba került az al-Kaidával. „Nem lehet valakit csak azért letartóztatni Francia­országban, mert szalafita – és ez jó, nem bűn, ha valaki eltérő nézetet vall” – mondta erre a belügyminiszter, ami rendben is lenne, az azonban már kevésbé, hogy a DCRI nem tudta, a férfi nagy mennyiségű fegyvert halmozott fel toulouse-i lakásában.

Külföldi szakértők szerint mindaz, ami Toulouse-ban történt, igazolja, hogy az al-Kaida stratégiát váltott, és nyugat-európai híveit arra biztatja, hogy „magányos farkasként” hajtsanak végre me­­rényleteket. Ugyanis Merah és a hozzá hasonló, harmadik-negyedik generációs muszlim bevándorlók a szegénység és a társadalmi kirekesztettség érzése miatt könnyen fogékonnyá válnak az iszlám radikalizmus iránt.

Merah Toulouse külvárosában, egy lakótelepen nőtt fel, karosszérialakatosként dolgozott. 2005-ben tartóztatták le először, majd 2007-ben és 2009-ben is rövid időt börtönben töltött kisebb bűncselekmények, például tolvajlás és gyorshajtás miatt, a fogházban ismerkedett meg a szélsőséges eszmékkel. Utána többször is járt a Közel-Keleten. Miután tavaly novemberben hazatért, utazása miatt kihallgatták a titkosszolgálat emberei. Ekkor sikerült azzal kimentenie magát, hogy csak turistaúton volt, de utólag nyilvánvaló, hogy kiképzést kapott magányos küldetéséhez, amelynek célja az volt, hogy a palesztinkérdésben vallott álláspontja, az afganisztáni jelenléte és a burkatörvény miatt „térdre kényszerítse Franciaországot”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!