Az Európai Bizottságnak vissza kellene térnie az eredeti feladatköréhez, a politikai szerepét pedig független testületekre hagyni – pontosította csütörtökön Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter közleményben két héttel korábbi kijelentését. Schäuble az EU átalakításával kapcsolatos elképzelését az eurózóna pénzügyminisztereinek a görög válsággal kapcsolatos egyik csúcstalálkozóján fejtette ki. Egyúttal enyhe kritikát is megfogalmazott a Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker felé, aki szerinte túlságosan beleártotta magát a görög kormánnyal folytatott tárgyalásokba.

 
Angela Merkel és François Hollande: reped a tengely? -Fotó: Antoine Antoniol, Europress/Getty Images

Úgy tűnik, most, hogy a görög válság keltette vihar kezd elülni, és a britek kilépési szándéka miatt pedig még nem tört ki újabb, Európa vezető politikusai elkezdtek azon gondolkodni, milyen jövőt szánjanak az EU-nak. Az már most látszik, hogy mindannyian „több Európát” szeretnének, de csak a jól teljesítő – és ami Magyarország szempontjából még lényegesebb: a jól viselkedő – államok számára. A francia és német gazdasági miniszterek még júniusban publikálták a The Guardian brit napilapban elképzeléseiket. Emmanuel Macron és Sigmar Gabriel szorosabbá fűzné az eurózóna tagállamainak kapcsolatát, amely közös költségvetéssel, uniós szinten meghatározott minimálbérrel és egységesített társasági adóval járna.

Az ötlet tetszik François Hollande-nak is. A francia elnök Jacques Delors-nak, az Európai Unió történetének legemblematikusabb bizottsági elnökének a születésnapjára írt nyílt levelében nemcsak a közös költségvetésről ábrándozik, hanem közös parlamentről is. Hollande vezérmotívuma, miszerint „nem a több Európa fenyeget bennünket, hanem éppen annak a hiánya”, rendkívül szép gondolat. De a magyar kormánynak eme koncepciónál sem kell attól tartania, hogy elveszti a nemzeti szuverenitását, mivel a francia elnök is csak az eurózóna tagállamainak szorosabb együttműködésében tud gondolkodni.

Angela Merkel német kancellár viszont a franciák által annyira propagált közös költségvetés érdekében nem szeretne a zsebébe nyúlni. Így ragaszkodnak Németország negyedszázados álláspontjához: mindenkinek be kell tartani a költségvetési fegyelmet, és akkor nem lehet baj. Pedig pénzügyminiszterének egészen haladó gondolatai vannak. Például közvetlen választással állítana elnököt a Bizottság élére, és újabb uniós intézményt hozna létre, amely az uniós gazdaságpolitikát felügyelné, amely újabb lépés lenne a költségvetési unió irányába.

Az uborkaszezonban nyilvánosságra hozott tervek reménykeltőek, hiszen arra utalnak, a politikusok kezdik levonni a tanulságot az elmúlt évek sorozatos válságai után. Viszont egyelőre csak abban értenek egyet, hogy az eurót használó országok mindenkinél különbek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!