Egyre többen vannak, egyre hangosabbak, de legalább egyre többet költenek nálunk. A hozzánk érkező turisták közül nem lehet nem észrevenni egy külön csoportot: a brit legénybúcsúsokat, akik hozzánk jönnek tombolni.

 
Legénybúcsú - Fotó: Németh András Péter

„Hajnalban jött be a külföldi férfi, csuromvizesen, alsóneműben. Borzasztó ideges volt, azt állította, egy csapat ellopta a ruháját, míg ő a Dunában fürdött. Követte őket, állítja, ide jöttek be. Kiderült, hogy az egyik, nálunk megszálló legénybúcsús csapatról van szó. Mondani sem kell, a spanyolok aznap nem utaztak haza. Jött a rendőrség, és a hosszas próbálkozás, hogy valahogy összeszedjük a banda tagjait, akik nem voltak maguknál.”

A történetet az egyik kisebb belvárosi hotelben dolgozó Krisztián meséli. Rengeteg őrült legénybúcsús csoporttal volt már dolguk, ezért úgy döntöttek, nem fogadnak több ilyen csapatot. Más vállalkozások viszont kifejezetten rájuk épülnek: egyre több cég vállalja legénybúcsúk (stag party) és leánybúcsúk (hen party) szervezését.

„Vannak visszatérő vendégeink is, például egyikük itt tartotta a legénybúcsúját, és mivel annyira jól érezték magukat, nem is volt kérdés, hogy amikor a csapat másik tagja nősül, ismét a magyar fővárosba jönnek bulizni” – meséli Judit. A fiatal egyetemista lány suli mellett szeretett volna dolgozni. A tanulmányai miatt fontos volt a rugalmas időbeosztás és a hétvégi munka – így most legénybúcsúra érkező fiúkat kísér egyik programhelyszínről a másikra.

Az ilyen bulikat szervező cégek teljes körű szolgáltatást kínálnak, nem csak térképet és tippeket adnak, hova érdemes menni. A legjobb, ha ilyenkor van a fékevesztett megrendelőkkel egy helyismerettel rendelkező kísérő. Itt lép a képbe Judit. Szép arcú, apró termetű, csinos lány. Ritkán rúg ki a hámból, munka közben soha nem iszik.

Mégis, hogyan képes vigyázni egy csapat ittas férfira?! „Néha óvónéninek érzem magam, akinek figyelnie kell, ne kóricáljanak el a srácok, de humorral minden problémát el lehet ütni. Csoporttól függ, hogy milyen a hangulat. Ha szét is csúszna a banda, szerencsére minden csapatban van legalább egy-két józanabb ember, aki összetartja a fiúkat, nem nekem kell cipelni az egész terhet.

Soha nem éreztem még veszélyben magam, sőt! Megnyugtató, ha az ember egy csapat fiú körében mászkál éjszaka a városban. Eddig mindenki úriemberként viselkedett, ha bementünk egy szórakozóhelyre, óvóan álltak körém, szóval, ha valaki – nem a csapatból – bepróbálkozik, a srácok simán megvédenek. Sőt előfordult már, hogy miután lejárt a műszakom, maradtam még kicsit velük, olyan jól éreztem magam. Persze udvarolnak, próbálnak meghívni erre-arra. Ilyenkor szépen le kell szerelni őket.”

A szórakozás nem merül ki a bulinegyed végiglátogatásában, a kocsmatúrákban vagy éppen táncos lányok, fiúk bérlésében, akár egy egész hétvégét megtölthetnek programmal az ide érkezők: várost nézhetnek különböző hajótúrákon, vezethetnek tankot vagy Trabantot, már ha a buli után másnap még van erejük… „Volt, hogy gokartozni mentem velük, az kicsit unalmas volt, kísérőként nem vettem részt a játékban. Viszont nagyon izgalmas volt, amikor egy dán csapattal mentünk quadozni; soha nem próbáltam még előtte ezt az extrém terepsportot. Az egyik kedvenc programom a fiúkkal a beerbike, azaz a sörbiciklizés.”

Judittal ellentétben a fővárosiak már nem élvezik ennyire: a vicces kedvű fiatalok a hatalmas, bicikliként hajtott mozgó sörcsappal az úton közlekedve sokszor akadályozzák a forgalmat. De ha túllendülünk ezen a ponton, a kellemetlenkedésből könnyen új barátságok születhetnek. Nem egy alkalommal látni, ahogyan ingyensört adnak be a várakozó autósoknak, vagy éppen lepacsiznak a mellettük elhaladó bringásokkal. Ha pedig folyik a sör, nem ritka, hogy elszabadulnak az indulatok. Judit nem sok kínos tapasztalatról számol be, inkább csak hangosan énekelnek, vicceket mesélnek az ittas fiatalok. A fiúk egyébként a világ majd’ minden részéről érkeznek, igaz, valamiért a britek vannak a legtöbben. És hogy miért éppen Magyarország? Judit tapasztalatai szerint a főváros szépségét, a bulinegyed és a programok sokszínűségét dicsérik a brit fiatalemberek.

Ha a legilletékesebbeket, magukat a fiúkat kérdezzük, kedvesen, kissé kásás hangon a magyar lányok szépségéről merengenek. És nem utolsósorban az olcsó sörről.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!