Miközben a héten egy, az orosz szakadároknak szánt segélykonvoj elindítása vezetett konfliktushoz, a Fitch Ratings leminősítette az amúgy is nehéz helyzetben lévő Ukrajnát a nemzetközi piacokon.

 
A határon várakozó segélyszállítmány - Fotó: Sergey Veniavsky, AFP/Europress

Szombatra virradóra három civil meghalt a kelet-ukrajnai Donyeckben. Buszra vártak, amikor találat érte a megállót. A világ vezetői mindeközben egy különös orosz segélykonvojra figyelnek. A konvoj azt követően vált különösen kényes üggyé, miután kedden tizenöt holttestet emeltek ki egy ukrán járműoszlop roncsaiból, amelyet előző nap ért rakétacsapás Luganszk város környékén. A fehér zászlókkal megjelölt kocsioszlopban – a terrorellenes erők elmondása alapján – a civil lakosságot igyekeztek biztonságosabb helyre szállítani a harcok elől.

Az orosz konvojról pedig Olekszandr Turcsinov, az ukrán parlament elnöke a támadás napján jelentette ki, hogy Oroszország egy humanitárius segélyszállítmány álcája mögé bújva akar folyosót nyitni, hogy így lássa el fegyverekkel az oroszbarát szakadárokat. Már azt is provokációnak tartották, hogy útnak indult az 262 kocsiból álló konvoj, melynek járműi engedély nélkül gördültek Ukrajna területére: elmentek Luganszk városáig, majd visszahajtottak orosz területre. Turcsinov azért is érzi álcának a segélyszállítmányt, mert az állítólag ivóvizet és sót vitt, miközben a térségben nincs vízhiány, és éppen Artemivszk városában termelik ki a legtöbb sót Európában.

Merkel német kancellár és Obama amerikai elnök pénteken telefonon egyeztetett. Ezt követően felszólították Oroszországot, hogy vonja ki teherautóit Ukrajnából, és fogadja el azokat a feltételeket, amelyekről korábban megegyezett Ukrajnával és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával. Az oroszok azzal védekeznek, hogy csak akkor indult el a konvoj, miután hivatalos engedélyt kaptak rá Kijevből.

Időközben az egyik legnagyobb nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings „B mínusz”-ról „CCC”-re minősítette le Ukrajna államadós osztályzatát. Ezzel gyakorlatilag arra figyelmeztetik a befektetőket, hogy messze kerüljék el az országot.

Meghalt egy volt amerikai kommandós
Az ukrán származású 55 éves Mark Gregory Paslawsky New Yorkban született, 1981-ben végzett West Pointban, a katonai akadémián, tíz évig kommandósként szolgálta Amerikát. Később befektetési bankárként dolgozott, több éve élt Kijevben. Az Ilovajszkért folytatott harcokban esett el. A Fox News beszámolója szerint Franko fedőnéven, közlegényként harcolt.

Megölték a litvániai konzult
Brutális módon meggyilkolták Litvánia tiszteletbeli konzulját, Mikola Zelenyec üzletembert, ukrán állampolgárt. A litván külügyminiszter Twitter-bejegyzésében fejezte ki sajnálatát. Helyi hírügynökségek szerint oroszbarát terroristák rabolták el tizenkét napja. Luganszkban a litván érdekeket képviselte, tiszteletbeli konzulként diplomáciai mentességet élvezett.
K. V.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!