Ismét világszerte kialudtak a fények szombaton a helyi idők szerint este fél 9-kor a 6. WWF Föld Órájában. A nemzetközi zöld akció célja felhívni a figyelmet a klímaváltozás elleni küzdelem, az energiatakarékosság fontosságára. Több mint kétmilliárd ember jelezte 147 országból, hogy csatlakozik a mozgalomhoz. Idén először szervezték meg fiatalok a Föld Óráját a katonai elnyomás alól nemrég felszabadult Líbiában.

Budapesten a lezárt Lánchídon tartották meg az energiakímélő órát. A pesti hídfőnél tűzzsonglőrök, afrikai dobosok adtak műsort, a színpadon egy biciklivel működtetett DJ-pult szolgáltatta a zenét. A Budapest Airport – napkollektoraival, amelyek melegvíz-ellátását biztosítják húsz ipari hűtőnyi éves energiaigényt megspórolva – az egyik kifutópályája bevezető fénysorait kapcsolta le. Az egyórás elsötétítéshez bárki csatlakozhatott, közel hétezren meg is tették otthoni fényeik leoltásával, gépeik kikapcsolásával. Hazai intézmény, vállalkozás 434, míg település 87 regisztrált a neten. Több étterem gyertyafényes vacsorát hirdetett meg. Gyerekeket várt szüleikkel a gyáli Bartók Béla Általános Iskola, hogy tévézés helyett mesehallgatással, csillagászati bemutatóval, „tüzes” kísérletekkel töltsenek el egy órát. Mosonmagyaróvár „ökonapot” tartott 24 órás „Aludj máskor” ifjúsági vetélkedővel, fáklyás utcabállal. Kecskeméten a főteret párnákkal, babzsák fotelekkel rendezték be, mécsesfénynél buliztak a helyiek.

A Nemzetközi Űrállomás asztronautái a magasból rögzítették, amint egymás után elsötétülnek a bolygónk más-más időzónáiba eső területek. Tavaly óta az akció kiegészült egy felhívással: tegyünk környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is a fenntartható fejlődésért.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!