Kiszorulhatnak a pihenni vágyó fővárosiak a Római-partról, ha megépül a mobilgát, amely nem csak a Duna menti fövenyt teheti tönkre, hanem felértékeli az ártéri ingatlanokat, melynek tulajdonosai lobbiznak a 2,6 milliárdos, közpénzből finanszírozott beruházásért.

 
Németh András Péter felvétele

A Római-part Duna-közeli fáinak megmaradásáért és védmű megépítése mellett is demonstráltak civil szervezetek szombaton Budapesten. A Város és a Folyó (VaLyó) csoport, valamint a Védegylet a Római-part jellegének megváltozásától tart, szerintük a tervezett védmű megépítése környezetromboló lenne, ráadásul a mobilgát nem biztonságos a jeges árban, és egy nehéz uszadékfától akár össze is omolhat az egész gát – figyelmeztetett Bardóczi Sándor tájépítész. A VaLyó tagja, Tömör Miklós a több száz fős demonstráción azt mondta: a mobilgát a főváros által elfogadott változatban rossz helyen van, helyette a Nánási út nyomvonalat támogatják, illetve azt, hogy ne közvetlenül a parton húzódjon, hanem a telektulajdonosoktól vegyenek el területeket, és a kerítések vonalában épüljön meg a védmű. Ellenkező esetben a fák nagy részét ki kellene vágni a parton. A csoportosulástól néhány száz méterre csendes demonstrációt tartott védőfelszerelésbe öltözve mintegy 40-50 helyi civil is; ők támogatják a főváros terveit. Búzás Győző, a Római-partért Egyesület tagja az MTI-nek azt mondta: szeretnék bemutatni, hogy egy-egy árvíz után milyen vegyszerekkel fertőtlenítenek a parton, és annak milyen következményei vannak. Búzás szerint a folyamatos árvizek pusztítják, mossák a partot, ha nincs partépítés, fejlesztés, akkor megszűnik a Római, ami senkinek nem lehet érdeke.

A főpolgármester – aki 1990-től 2006-ig éppen a III. kerület polgármestere volt – előző nap közleményt adott ki a demonstrációk hírére. Tarlós István azt írta: az árvízvédelmi ügy érzelmi kérdéssé fajul, nem olyan problémáról van szó, amelyet két szomszédos utcában egymással szemben felsorakozó két kisebb embercsoport indulati alapon eldönthetne, illetve megoldhatna. A városvezető a politikát valószínűsítette az események mögött, s úgy fogalmazott: „végül is valakik 20 évig ígérték a védművet, de nem építették meg, most pedig úgy néz ki, hogy elkészül”.

Az ügy előzménye, hogy az ártéren „üdülő” címén házak, sőt, lakóparkok épültek, és a helyiek szerint az utóbbi években spekulánsok felvásárolták a 70 hektárnyi ártéri ingatlan jó részét abban a reményben, hogy ha itt egyszer megépül a gát, az árak ugrásszerűen emelkednek. A páratlan atmoszférájú Római-part generációk óta a fővárosiak kedvelt pihenőhelye; félő, hogy ők kiszorulnak, hiszen az ingatlantulajdonosokat zavarja a tömeg, a büfékből kiszűrődő zaj és sülthal-szag. A döntés a 3-5 milliárdba kerülő gátépítésről elsősorban a helyi ingatlantulajdonosoknak kedvező: ők azért költöznek ide, hogy nyugalmuk és Dunára néző ablakuk legyen.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!