Rendőri erővel akarják lekergetni még a főváros térképéről is a megalázottakat, szegényeket, mert „az egykulcsos adóval triumfáló középréteg nem akar elesetteket látni az utcán” – mondja Iványi Gábor.

 
Nem csak a kéregetõknek, a szórólapozóknak is menniük kell majd

December végére eltűnnek a piros lámpánál, útkereszteződésekben koldulók a fővárosból – közölte Pintér Sándor belügyminiszter. Ugyanis az úttesten a hajléktalanújságot, szórólapokat osztogatók, szélvédőt mosók stb. magatartása a KRESZ szerint tilos, szabálysértő. Az ORFK határozott fellépést ígér velük szemben, mert az autósokat sokszor akaratuk ellenére szólítják meg, jelenlétükkel a forgalom zavartalanságát is akadályozzák, balesetveszélyes helyzetet teremtve. Pintér nem hagyott kétséget afelől, hogy nemcsak a jogsértés elkövetőit szólítják fel tevékenységük abbahagyására, de az őket megbízó, szerződtető, közvetítő vállalkozásokat is megkeresik. A miniszter arról is beszélt, hogy a Fővárosi Önkormányzattal olyan hajléktalanszállók megnyitását tervezik, ahol egészségügyi ellátás és rendőri jelenlét is van.

Józsi a II. kerület egy jó „standjánál”, a Hűvösvölgyi út–Kelemen László utca sarkánál, az Ördögárok hídján árul hajléktalanlapot – szóval koldul. Bár ő ellenszolgáltatást is nyújt: aki pénzt ad neki, újságot is kap minden alkalommal. Sőt, hajnalban azért kel korán az erdőben összetákolt kunyhójában, hogy az ingyenes metróújsághoz azonnali csatlakozása legyen. Fénymásolt újságjához így a napi híreket is adja. Állítja, neki mondhat a belügyminiszter, amit akar, ő akkor is itt lesz. Vagy ha nem itt, hát kicsit arrébb, a járdaszélen. Józsi tájékozott. Olvasta a politikusok vagyonbevallásairól szóló cikkeket, ezért amondó: neki, a hajléktalannak, aki alkalmi munkából és lapeladásból él, ne dirigáljon olyan, akinek több tucat ingatlanja is van.

Ma egyébként a főváros VIII. kerületében helyi népszavazást tartanak: a józsefvárosiakat a kukázásról, az utcán alvásról kérdezik – ezek büntetésére, többek közt pénzbírsággal sújtására akar felhatalmazást, illetve megerősítést kapni az önkormányzat. A szociális munkások, érdekvédők, de maguk a hajléktalanok is tiltakoznak: immár több százan – köztük kisgyerekek is – vannak közterületre bejelentve, mert ilyen „lakcím” nélkül még attól a támogatástól is elesnének, amit így megkaphatnak. Iványi Gábor lelkész, a szociális munkásokat, lelkészeket is képző Wesley János Főiskola alapítója, az Oltalom Karitatív Egyesületelnöke szerint nem helyes az, hogy 30 millió forintnál is többet költ a hivatal a népszavazásra, 7 milliót kilakoltatásra, amikor még 1 milliónál is kevesebbet fordít évente a hajléktalanok ellátására. Szerinte demagóg, minősíthetetlen és embertelen a népszavazási kezdeményezés is, mert ki ne szeretne rendben, békében élni? Ugyanezt tartja a belügyminiszter ötletéről is, ami a közlekedési balesetveszély mázával igyekszik elfedni azt, hogy rendőri erővel kívánná lekergetni még a főváros térképéről is a megalázottakat, szegényeket, mert „az egykulcsos adóval triumfáló középréteg nem akar elesetteket látni az utcán”. Ráadásul nem csak hajléktalanok és koldusok, de munkanélküliek, kevésbé tehetős diákok is gyakran az utcán keresik kenyerüket szórólapozással, így a tiltás rengeteg embert érint.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!