Tegnap már nem volt „elfogadható” levegő­minőségű város, és a helyzet csak romlik. Keleten tovább nőtt a szálló por koncentrációja.

 
Magyarország fuldoklik

Az egészségügyi határérték 2,7-szeresét is meghaladta tegnap a levegő szennyezettsége Nyíregyházán. Ott tegnap még a szmogriadó tájékoztatási fokozata volt érvényben, ám a szálló por koncentrá­ciójának növekedése miatt mától valószínűleg a riasztási fokozat lép életbe. Az Országos Környezet-egészségügyi Inté­zet mérései szerint a szálló por magas koncentrációja miatt szombaton veszélyes volt a levegő Várpalotán, Szegeden, Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószent­péteren, Miskolcon és Deb­­recenben is. „Egészségtelennek” minősítették a levegő Ajkán, Székesfehérváron, Pécsen, Esz­tergomban, Hernád­szur­dokon és Osz­láron.

Pénteken még két város, Eger és Hernádszurok levegőjét találták „elfogadhatónak” a szakemberek, de tegnapra e két város is a „kifogásolható” levegőminőségű városok listájára került, Sopron, Győr, Tatabánya, Veszprém, Buda­­pest, Tököl, Százhalombatta, Dunaújváros és Salgótarján mellé. 

Budapesten átmenetileg javult a helyzet: szombaton reggel hat órától ismét közlekedhettek a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek, mivel a szmogriadó riasztási fokozatáról a tájékoztatási fokozat lépett életbe. Ennek ellenére Tarlós István főpolgármester felkérte a lakosságot és a légszennyezőket az önkorlátozásra. A főváros közigazgatási területén továbbra is tilos az avar és a kerti hulladék égetése, és ajánlott a szilárd- és olajtüzelésű berendezések mérsékelt használata. Székesfehérváron is javult a levegő minősége, így ott is visszavonták a szmogriadó riasztási fokozatát.

A szmoghelyzet miatt hétfő estig ingyenesen utazhatnak a Bakony Volán Zrt. helyi járatain azok a várpalotai autósok, akik érvényes forgalmi engedéllyel rendelkeznek. Nem kell fizetnie továbbá a forgalmi engedéllyel rendelkezők gyermekeinek és házas- vagy élettársának sem.

A szálló por koncentrációja izgathatja a szem kötőhártyáját, köhögést, nehézlégzést válthat ki, a tüdőben felszívódva pedig gyulladásos folyamatot indíthat el. Érdemes kerülni a nagy forgalmú utakat, mérsékeljük a szabad téri mozgást is. Az Országos Meteorológiai Szolgáltat előrejelzése szerint a következő néhány napban a szmoghelyzet nem javul, sőt Közép-Magyarországon akár még tovább is romolhatnak a tájékoztatási küszöbértéket mutató mérési adatok.

További információkat a szmog élettani hatásairól magazinunk 18. oldalán, az Orvos válaszol rovatban olvashatnak.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!