Sztrájk akadályozhatja a jövő hétvégén a parlamenti választásokat Görögországban. Az önkormányzati dolgozók szakszervezete hirdetett munkabeszüntetést arra hivatkozva, hogy a májusi szavazásnál a minisztériumi tisztviselők több fizetést kaptak ugyanazért a munkáért, mint az önkormányzatoknál alkalmazott kollégáik.

A szakszervezet hasonló akcióval fenyegetőzött egy hónappal ezelőtt, de akkor végül felvették a munkát. Viszont ha ezúttal beváltják a fenyegetéseiket, akkor június 16-án és 17-én csak késve érhetnek el a szavazólapok a körzetekbe, pedig a megismételt választásoknak döntő hatásuk lehet Görögország jövőjére.

Ha a konzervatív Új Demokrácia párt megkapja a kormányalakításhoz szükséges többséget, akkor végre fogják hajtani azokat az intézkedéseket, amelyeket az EU és az IMF megkövetel tőlük a 130 milliárd eurós mentőcsomagért cserébe. Viszont ha a Sziriza radikális baloldali szövetség nyer, veszélybe kerülhetnek az eddigi megállapodások és az ország eurózóna-tagsága is, mert a párt jelezte, újra akarja tárgyalni a nemzetközi szervezetek által diktált feltételeket. Ezzel viszont végképp eljátszanák a jóindulatot.

Közben több ezren tüntettek a má­­jusban a parlamentbe jutó neonáci Arany Hajnal párt ellen, mert egyik tagjuk csütörtökön élő műsorban pofozott fel egy kommunista képviselő asszonyt. A férfi ellen elfogatóparancsot adott ki az ügyészség, a politikusnak azonban nyoma veszett. Sokan remélik, hogy az új parlamentbe már nem jutnak be a szélsőségesek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!