Szülőtől nő a tehetség. - Minden tehetséges gyerek mögött egy rámenős szülő áll – mondja egy cambridge-i kutató, aki szerint a tehetséget emiatt nem is lehet objektíven mérni.

 
Illiusztráció. Fotó: Ayan Qureshi - Profimedia

„Szeretjük a tehetséges gyerekekről szóló történeteket, csodáljuk Mozartot, aki már 5 évesen komponált, vagy a matekzseni Ruth Lawrence-t, akit 11 évesen vettek fel Oxfordba, és két év alatt végezte el az egyetemet. Arról azonban nem szeretünk hallani, hogy mennyi volt ebben a szüleik része, mert elvenné a tehetség varázsát” – véli Dr. Clementine Beauvais. „Lawrence apja feladta a munkáját, hogy otthon tanítsa a lányát. Mozart 3 és 6 éves kora között összesen 3500 órát gyakorolt zongorán, mert az apja végig akarta turnézni Európát a gyerekeivel. Nem biztos, hogy emiatt szörnyeteg volt, mindenesetre nagyon szigorú és céltudatos szülő, aki sokat követelt a gyerekeitől.”

Arról is vitáznak a kutatók, vajon van-e veleszületett tehetség? „A szülők sokszor mesélik, hogy már nagyon pici korában megmutatkozott a gyermekük tehetsége, csakhogy a szülők nem mindig megbízható források. Tudjuk, hogy a családi háttér fontos szerepet játszik a gyerek fejlődésében, például, ha otthon nagy könyvtár van, nem meglepő, ha hamar elkezd olvasni, mert ezt látja a szüleitől.”

A kutató szerint a tehetség fejlesztéséhez és kibontakoztatásához megfelelő szociális és gazdasági körülmények szükségesek, ezért is a tehetséges gyerekek többsége már a középosztályból kerül ki – sokszor épp a szüleik ambícióinak, beteljesületlen vágyainak köszönhetően.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!