Talált történetek. - Ha helytörténeti kiállításról hallunk, poros vitrinekben megbúvó félbetört kődarabok és fületlen kancsók képe sejlik fel. A Mentés másként című kiállítás arra hívja fel a figyelmet, hogy talált tárgyak történetén keresztül talán sokkal többet tudhatunk meg egy-egy terület mindennapjairól, mint a hagyományos leletek által.

 
Mentés másként - Talált tárgyak kiállítása a Belvárosban

Az Imagine Budapest kezdeményezésére és a főváros V. kerületi önkormányzatának segítségével az elhagyott és senki által nem keresett dolgok váltak kiállítási elemekké arra építve, hogy egyegy tárgy sokat mesél elhagyatása helyszínéről és továbbszőhető történeteket rejthet.

Mint például a szőnyeg, amely összetekerve és egy bőrönd tetejére helyezve, a bazilika lábánál magányosodott el. Tűzszerészeket hívtak hozzá, mert bombának vélték. Ám kiderült, hogy csak egy hímzett faliszőnyeg, amely alatt, a bőröndben üres cigarettásdoboz, narancssárga sál, hajfesték (rézvörös), hálózsák és női ruhák lapultak. Hogy ki és miért hagyta a fura csomagot épp a bazilika előtt, nyaralni indult-e vagy csak megunta a sok holmit, soha nem derült ki.

Ugyanilyen rejtélyes a Markó utcai fogháztól néhány méternyire lévő szemetesben talált csomag. Piperetáska, benne a rab szabadulását igazoló papír, fogkefe és fogkrém, 2 pár zokni, orvosi leletek sora, néhány képeslap, levelek a családtól és jó néhány pajkos kép a (feltételezhető) kedvestől. Szinte letaglózó a gondolat, ahogy valaki, frissen szabadulván a börtönből, egy lezser mozdulattal a kukába hajítja korábbi életének mementóit. A tulajdonos sosem jelentkezett az értékeiért, másnak sem kellett a csomag, így azonban egy olyan ismeretlen ember történetén töprenghet a kiállítás látogatója, aki szakított a múltjával.

A lakatok (93 darab) története talán könnyebben megfejthető. Levágták őket a „Szerelmesek fájáról”, valószínűleg fémként akarták értékesíteni ismeretlen tettesek. Itt egy rendőrségi rajtaütés képe sejlik fel, a menekülők eldobják a zsákmányt, rohannak, talán el is kapják őket. Az ember pedig tovább sétál a következő vitrinhez, hogy tovább merenghessen a város életének furcsaságain.

Károly ugyan nincs itt kiállítva, de ő is a Mentés másként egy „kihelyezett darabja”. A nyuszit húsvét után nyilvánították talált tárgynak, a Károly-kertben hagyták el, azóta is eredeti meglelési helyén él, egy szépen kialakított ketrecben, és nő, méghozzá egyre nagyobbra. És emlékezteti is a járókelőket arra: ne hagyjanak el semmit, ha pedig találnak, gondoljanak egy kicsit arra is, aki elveszített valamit.

A kiállítás december 15-ig látogatható Budapesten, a Királyi Pál utca 18. szám alatt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!