Vadiúj, dizájnos iskolatáska, mindenféle színben pompázó tollak, mesefigurás füzet, körző, szépen bekötött új tankönyvek. Vannak gyerekek, akik így kezdik a tanévet. Sok család azonban nem engedheti meg magának azt az akár több tízezer forintos kiadást, amit gyermekenként jelenthet egy tanévkezdés.

 

Egy hipermarket kínálatában szemezgetve látható, hogy bár folyamatosak az akciók, sok apróságból könnyen összejön egy nagyobb, a családi pénztárcát megterhelő összeg. A  legolcsóbb tanszereket választók is legalább 5000-5500 forintot költhetnek, ha csak a legszükségesebbeket szerzik be. (Tíz darab füzet, a legegyszerűbb fajtából – 1000 forint, tollak – 580 forint, grafitceruza – 200 forint, tankönyvborító – 530 forint, tolltartó – 1800 forint, körző – 380 forint, vízfesték – 800 forint.)

Vannak gyerekek, akik a szüleikhez hasonlóan szorongva kezdik az évet, mert nekik soha nem lesz meg az, ami sok osztálytársuknak természetes. Rajtuk szeretne segíteni például az Ökumenikus Segélyszervezet, amely 1000 rászoruló gyermek iskolatáskáját töltené meg tanszerekkel. Közleményükben kiemelték, hogy a legszegényebbeknél a szeptember sokszor a reménytelen eladósodásról szól, a családok gyakran kölcsönből fedezik a kiadásokat. A gyerekek esetében a legnagyobb veszély, hogy megfelelő tanszerek hiányában szégyenkezve mennek iskolába, és ez meghatározhatja a tanuláshoz való viszonyukat, jövőjüket. A segélyszervezet honlapján mindenki kiválaszthatja, hogy milyen összeggel szeretne hozzájárulni a közös tanszervásárláshoz. Egy virtuális iskolatáskába pakolhatnak be körzőt, füzetet, ceruzakészletet 1000–3000 forint értékben. A szervezet célja, hogy a fejenként 10 ezer forint értékű, egyéni szükségletek szerint összeállított tanszercsomagok már a tanévkezdés napja előtt eljussanak a rászoruló gyerekekhez.

Hazánkban közel 300 000 gyereknek nincs megfelelő tanszere, éppen ezért szerkesztőségünk is csatlakozott a Főnix Mozgalomhoz és a Tiszta Magyarországért csoporthoz, akik Országos Tanszer Támogatás programot indítottak. Az aktivisták a legnehezebb helyzetben lévő iskolákat, gyerekeket keresik meg, egyeztetve a civil csoportokkal, szakemberekkel és támogatókkal, hogy mire lenne szükségük a kicsiknek. A budapesti Hatszín Teátrumban várjuk a tanszer- és iskolaieszköz-adományokat, hogy a rászoruló gyerekek egyenlő esélyekkel kezdhessék a tanévet. A szervezők kizárólag új vagy újszerű állapotban lévő taneszközöket várnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!