Tarlós az ász - Fideszes berkekből kiszivárogtatták: a következő önkormányzati választások előtt ismét Tarlós Istvánt jelölnék a főváros első emberének. A politikai jövőjéről mindeddig meglehetősen visszafogottan nyilatkozó főpolgármester most nem utasította vissza csípőből, de nem is cáfolta, hogy egy ilyen megbízatás elől szándékában volna „elugrani”.

 
Tarlós: Rám mindig számíthattok!


Korábban szívesen játszott a visszavonulás gondolatával, amit sokan a Fidesz-vezérkar kontra Tarlós pengeváltásokkal magyaráztak. Amikor elmérgesedtek a Lázárral folytatott vitái, ezt annak tudták be, hogy ha nagyon akadékoskodik vele a Miniszterelnökséget vezető miniszter, legfeljebb veszi a kalapját, keressenek helyette mást, aki szó nélkül eltűri a városi fejlesztési tervek örökös visszavágását, Lázárnak a metrófelújítással kapcsolatos „vidékies”, kicsinyes gáncsoskodását. Jó ideig úgy tűnt – mint egy durcás kisfiú a mamához –, már a miniszterelnökhöz sem szaladhat minden budapesti csip-csup ügyben panaszkodni, védelmet keresni. Úgy látszott, ez a sokszor már-már durvaságig fajuló háború kezdett kényelmetlenné válni a fideszes önkormányzatok vezetőinek is, egymás között már a Tarlóst követő időszak személyi kérdéseit feszegették.

Úgy tűnt, a VIII. kerület üdvöskéje, Kocsis Máté lehet a következő választáson a párt főpolgármester-jelöltje. A mindenre kapható pártmunkás volt már a frakció vezetőhelyettese, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, budapesti alelnök, de ha a kommunikációs igazgató posztján volt üresedés – ő azt is vállalta. Miért ne lehetne akár Budapest vezetője, ha a párt azt kívánja tőle?

Most a ciklus felénél járunk, és hirtelen fordult a szél: Kocsis és a Fideszfrakció többi polgármestere azzal állt elő, hogy 2019-ben ők inkább a most 69 éves Tarlóst támogatnák egy újabb ciklus idejére.

De miért éppen most tettek hűségnyilatkozatot Tarlós mellett a kerületi fideszesek?

A főváros ellenzéki politikusai ezt már a 2018-as országgyűlési választási kampány budapesti „előszelének” gondolják. Bizonyos felmérések szerint a 18 budapesti országgyűlési választókörzetből hat sorsa 2018-ban kiszámíthatatlan, háromban aligha lehet elvenni a mandátumot a fideszes indulótól, a maradék kilencben nagy eséllyel győzhetnek az ellenzéki pártok jelöltjei.

Ebben a helyzetben Tarlós amolyan „ász” a Fidesz kezében. Ha már most előre tolják, azzal kivonják a tűzvonalból az „ifjú trónkövetelőket”.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!