Most vasárnap szinte minden nagyobb élelmiszerlánc üzletei kinyitnak, ahogy várhatóan a bevásárlóközpontok boltjainak zöme is ezt teszi. Egy hete csupán az üzletek 25-30 százaléka várta a vásárlókat, miután a parlament múlt kedden eltörölte vasárnapi boltzárat.

 
Vasárnapi nyitva tartás - Fotó: Kállai Márton

Múlt vasárnap a Lidl minden üzlete zárva volt, most 7 és 17 óra között szolgálja ki a vevőket. Ezt a hétvégi napot a Spar sem hagyja ki, üzletei eltérően nyitnak és zárnak, attól függően, hogy hol van az adott bolt. A Tesco és a Penny Market a múlt héten mintavételesen volt nyitva, most már a két lánc minden üzletében lehet vásárolni. Az Auchan, az Aldi és a Metro (utóbbi 7.30-tól 17.30-ig) nyit ki, és már a Hervisben és a Media Marktban is várják a vevőket.

A Decathlon és a Praktiker május 8-án tárja ki kapuit először vasárnap – előbbiben a nyitvatartási időt a vásárlók dönthetik el szavazással. Az IKEA május 22-i vasárnap nyit ki először, 9 és 21 óra között.

A legtöbb plázában lévő üzletben is vásárolhatunk újra vasárnaponként, bár sok helyen még egyezkedés zajlik a tulajdonosok és az alkalmazottak között. Ahhoz, hogy a hét minden napján nyitva legyenek a boltok, több ezer munkavállalóra van szükség, jelenleg csaknem hatezer betöltetlen állás van a kiskereskedelemben.

És az újranyitásokhoz több tízmilliárd forint is elengedhetetlen, ennyibe kerülne az 50 százalékos vasárnapi bérpótlék. A kereskedelmi szakszervezetek ugyanakkor 100 százalékos pótlékot szeretnének vasárnaponként, amely a boltzár idején járt a rendkívüli munkavégzésért. Az MSZP ennek érdekében törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek.

A blokk.com számításai szerint a 100 százalékos vasárnapi pótlék 50-60 milliárd forint pluszbérköltséget jelentene. A kereskedők azt remélik, az emberek újra visszaszoknak a vasárnapi vásárláshoz – ez esetben megérné a kifizetni a megemelt pótlékot.

Öt százalékkal kevesebb, azaz 16 869 élelmiszerüzlet működik Magyarországon, mint tavaly. Az 51–200 négyzetméteres boltokból szűnt meg a legtöbb, a déli megyékből közel ötszáz üzlet tűnt el. Míg nálunk 10 ezer lakosra 17 élelmiszerbolt jut, Ausztriában 7, Németországban pedig 5.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!