Egy 19 éves holland fiú térképeit veszi át a CNN, a New York Times és a Der Spiegel, ha a szíriai frontvonalak pontos alakulását szeretné bemutatni. Thomas van Linge puszta érdeklődésből rajzol térképeket, amelyeket aztán a Twitteren posztol. Munkája viszont annyira értékes, hogy nemcsak a leghíresebb médiumok, hanem a térség szakértői is szívesen használják.

  <h1>Thomas van Linge, aki a térképeket készíti</h1>-
  <h1>Thomas van Linge térképe</h1>-

Thomas van Linge, aki a térképeket készíti

- – Kép 1/2

Thomas 2011-ben, az arab tavasz hatására kezdett el érdeklődni a külpolitika iránt. Ahogy egyre jobban beleásta magát a témába, elkezdte zavarni a térképek pontatlansága, például az, hogy összemossák a lázadókat az Iszlám Állammal vagy az al-Nuszra Fronttal. Saját bevallása szerint sem mestere a grafikai eszközöknek, ezért a Windows-alaptartozék Paint és a Google térképei segítségével kezdett el dolgozni.

Nem is azért aratott hatalmas sikert, mert a munkái látványosak lennének, hanem mert rendkívül részletesek és pontosak. Thomas azért, hogy a harcosok posztjait és üzeneteit megértse, a YouTube-on nézett arabnyelvlecke-videókat, és kapcsolatba lépett gyakorlatilag mindenkivel, aki számít, beleértve az iszlamista harcosokat és a jótékonysági szervezetek aktivistáit. Mára saját becslése szerint 1100 forrást használ: figyelemmel tartja a harcoló felek közösségi oldalait, rendszeresen levelezik és Skype-ol az érintettekkel.

Az első térképét 2013 januárjában osztotta meg a Twitteren. Jelenleg már 16 ezernél is többen követik a közösségi oldalon.

A fiú azóta a kelet-ukrajnai konfliktusról, Palesztináról, Líbiáról és a nigériai Boko Haram előrenyomulásáról is beszámolt ilyen módon. Munkáját egyetemi tanárok is elismerik. Pieter Van Ostaeyen belga dzsihádszakértő rendszeresen közli is a fiú térképeit saját honlapján. Több kutató is Thomast tartja az egyik legjobb forrásnak, többek között azért, mert az átlagosan kéthetente frissülő térképeken a frontvonalak változását is remekül lehet követni.

A fiú idén érettségizett. Egyelőre nem tudja eldönteni, milyen szakmát válasszon, abban biztos csak, hogy kreatív és kötöttségek nélküli munkára vágyik. Míg ezt kitalálja, nagy valószínűséggel Szíriába utazik egy jótékonysági szervezet önkénteseként, mert már kezdi zavarni, hogy csak a fotelből tájékozódik az eseményekről.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!