Március közepéig – az új jogszabályoknak megfelelően – 3 millió forintra kell emelniük a törzstőkéjüket azoknak a cégeknek, amelyeknek ez alatt van. Ez minden tizedik cég életében jelent változást. Aki nem emel, az vagy átalakul, vagy megszűnik.

 
Apport – értékes képekkel, műtárgyakkal is teljesíthető a tőkeemelés - Fotó: Kovács Attila, MTI

A tavaly elhalasztott kötelező tőkeemelést idén március 15-ig teljesíteniük kell a kft.-knek.

Eddig 500 ezer forint volt a minimum törzstőkeösszeg, ezt kell most hárommillióra emelni, hogy ezzel megfeleljenek a 2014-ben hatályba lépett, új magyar polgári törvénykönyv előírásainak. Legutóbb tíz éve volt ilyen kötelező tőkeemelés. Egyszeri összeggel kell emelni a kft.-k törzstőkéjét, amit utána a vállalkozás költségeire lehet fordítani.

„Tisztulhat a kép, kiszűrhetőek az alvó, nem működő vagy a jogi kiskapukat kereső cégek” – mondta lapunknak Vadász Iván adószakértő, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke.

A szakértő szerint a március 15-ig végrehajtandó tőkeemeléssel nem kér lehetetlent a törvényalkotó, és a többség teljesíteni is fogja a kötelezettséget, hiszen minden pályázatnak, EU-s forrásnak, közbeszerzési a feltétele.

A tőkeemelés lehetséges természetben is, ezt apportnak nevezik. Például saját tulajdonban lévő autók, számítógépek, illetve a cég működéséhez szükséges eszközök, berendezések is beemelhetők a cégbe, tulajdonjogának átruházásával, de tagi befizetéssel, értékes műalkotással vagy más cégekkel való egyesüléssel is emelhető a törzstőke. Összesen 63 ezer cég érintett, ez több mint a teljes hazai cégbázis 10 százaléka.

Várhatóan a passzív cégek közül sokan nem fogják teljesíteni az emelést, sokan pedig az utolsó pillanatra hagyják majd. Amely kft.-k március 15-ig nem hajtják végre a tőkeemelést, azokkal szemben a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezhet, de szankcióként az is elképzelhető, hogy „le kell alakulniuk” bt.-vé, sőt akár törölhetik is őket a nyilvántartásból.

Magyarországon nagyjából 280 ezer kft., több mint 300 ezer bt., 426 ezer egyéni vállalkozó, több mint 600 ezer önálló tevékenységet végző magánszemély és 80 ezer civil szervezet működik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!