Erősebb az antiszemitizmus a jobb anyagi helyzetben lévők körében, mint azoknál, akiknek semmijük sincs – derült ki a Political Capital legújabb felméréséből. Az elemző intézet korábbi kutatása abból a szempontból nem okozott nagy meglepetést, hogy kimutatta: a Jobbik szavazói körében kiemelkedően magas az antiszemita összeesküvés-elméletekben való hit (bár a „konspiratív antiszemitizmus” a Fidesz és a baloldali pártok szavazótáborában is magas)

Most azonban arra is rámutattak, bármennyire is közkeletű azon vélekedés, miszerint az alacsonyabb társadalmi rétegek körében elterjedtebb az antiszemitizmus, valójában ennek épp az ellenkezője igaz: nem a legnehezebb anyagi helyzetben élők vagy a képzetlenek hisznek leginkább azon összeesküvés- elméletekben, amelyek szerint „a zsidók uralni akarják a világot” (ez kérdése volt az intézetnek), hanem épp azok, akik kijönnek a jövedelmükből, esetleg még megtakarításaik is vannak.

A Political Capital kutatói feltételezik, hogy ezen rétegek társadalmi státusuk féltéséből adódóan fogékonyak nagyobb arányban az antiszemita hangokra. A területi eltéréseket tekintve északdél törésvonal figyelhető meg az országban, az antiszemitizmus vonatkozásában. A zsidóellenes összeesküvés-elméletekben való hit Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön a legerősebb, ami feltehetően azzal függ össze, hogy a Jobbik hatása ezekben a régiókban a legnagyobb.

Ugyanakkor a fővárost is magában foglaló Közép-Magyarország sem sokkal marad le a két északi régió mögött. Magyarország déli régióiban ezzel szemben gyengébb a konspiratív antiszemitizmus, a két déli régióban 50 százalék felett van azok aránya, akik elutasítják ezeket az elméleteket – mutatott rá az elemző intézet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!