Szakít Amerikával, de közben Amerika-ellenes tüntetőket fenyeget a Fülöp-szigetek elnöke. „Amerika elveszett. Újraértékeltem a világnézetemet, és az is lehet, hogy elmegyek Oroszországba, Putyin elnökhöz, és megmondom neki, hogy hárman maradtunk a világ ellen: Kína, Oroszország és a Fülöp-szigetek.” Rodrigo Duterte mindezt Pekingben mondta, ahol Hszi Csin-ping kínai államfővel tárgyal, a többi között a Dél-kínai-tenger térségét érintő területi vitájukról.

 
Könyörtelen leszámolás – mindenkivel - Fotó: Damir Sagolj, Reuters

A Fülöp-szigetek, amely évtizedekig az Egyesült Államok egyik legmegbízhatóbb szövetségesének számított Kelet-Ázsiában (az USA több légibázist működtet a szigeten), most úgy tűnik, külön utakra indul.

Az idén megválasztott Duterte inkább Kína és Oroszország felé kacsingat.

A napokban az elnök által felhergelt tüntetők ezrei demonstráltak Manilában az Egyesült Államok ellen. A rendfenntartók belehajtottak a tömegbe, többen megsérültek. Az irreális erőszak egyébként nem szokatlan mostanában a Fülöp-szigeteken. A kábítószer elleni harcot hirdető Duterte parancsára fegyveres szabadcsapatok csaknem négyezer (köztük rengeteg ártatlan) embert végeztek ki az országban, akikről feltételezték, hogy közük lehetett a drogkereskedelemhez.

Az államilag támogatott erőszakhullám közben Duterte felrúgta a nemzetközi diplomácia minden szabályát: vérig sértette az amerikai elnököt és az ENSZ főtitkárát, önmagát pedig több nyilatkozatában is Hitlerhez hasonlította.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!