Egy akaraton 1956–2016, Terror Háza

Piros függönnyel leválasztott kis helyiség, középen villódzó, műanyag ötágú vörös csillag. Mintha kukkolni mennénk: hat miniszoba, mindegyikben a szocialista dizájn egyik műremeke, a piros, műbőr fotel, valamint egy fülhallgató és a speciális VR- (azaz virtuális valóságot közvetítő) szemüveg. Utóbbiak segítségével nézhetjük-hallgathatjuk meg a körénk vetített, egyenként 3-5 perces, Pálfi György rendezte kisfilmeket. Körülöttünk, alattunk, fölöttünk, mellettünk zajlanak a történelmi pillanatok.

Óriási tömegjelenet az utcán, ha balra lenézek, míg jobbra fent karnyújtásnyira egy srác próbálja leverni a ház faláról a vörös csillagot. A tömeg – alattam, mellettem – tapsol, éljenez. Nehéz követni, ezért is pörgök a széken, próbálok nem lemaradni egyik momentumról sem. Bele is szédülök. Áttámolygok a második szobába. Kihalt játszótéren bakák bagóznak, Trill Zsolt szinte a lábujjamhoz pöcköli a dekket.

És a homokozó, ami az előbb még dugig volt sivító srácokkal, tömegsírrá lesz. A szédülés fokozódik a Molotov-koktél című etűd nézésekor, ugyanis egy tank belsejében ülök – orosz katonákkal, akik épp egy lányt próbálnak fűzni,majd igen pórul járnak.

Egy iskolai jelenet következik: az óráról kiküldött gyerek a falra rajzol egy Kossuth-címert. Ebből persze óriási patália lesz, a roppant erkölcsös igazgató vörös ronggyal takargatja a fehér falon éktelenkedő címert, majd a segítségére siető tanárnőtől súgva kérdezi: szombaton a csónakházban?

A nagyon erős ingerek hatására, a Vallatás című filmnél a vallatótisztet alakító Száraz Dénes elől szinte „kimenekültem”, olyan ijesztően közeledett és rivallt – rám. Ugyanis, ha lenéztem, a testem a vallatott elítéltében folytatódott.

Óriásplakátokon régóta látni az 1956-os emlékévet hirdető Márai Sándor-mondatot: Egy nép azt mondta: elég volt! A szlogen a fiataloknak nem sokat mondhat, de egy ilyen mai megoldással készülő „filmsorozat” annál többet.

Szürke az ősz a kiállítótermekben
A nagy dobás Picasso és Modigliani után ínségesebb idők várnak a képzőművészetek kedvelőire ősszel. Hasonlóan nagy nevek a Müpa Európai Hidak 2016 programján jelennek meg, ahol idén minden a franciákról szól, így szeptember 21-én nyílik kiállítás Henri de Toulouse-Lautrec felnagyított, molinókra nyomtatott litográfiáiból. Ugyanekkor ugyanitt a modern építészeti fotózás megteremtője, a magyar származású Lucien Hervé fotográfiáit mutatják be tárlatszerűen.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!