Végre komolyan elszánta magát Törökország az Iszlám Állam (ISIS) elleni küzdelemre. A rendőrség péntek hajnalban nagyszabású műveletet hajtott végre a fővárosban és 13 tartományban, hogy a terroristák nyomára akadjanak. A rajtaütésben 5000 rendőr vett részt. A török belpolitikára jellemző módon nemcsak a terrorszervezet feltételezett tagjait és segítőit tartóztatták le, hanem Kurd Munkáspárt és baloldali szervezetek aktivistáit is.

 
Egy kurd kisfiúból akar vallomást kicsikarni egy török rendőr az Iszlám Állam támogatóiról - Fotó: Bulent Kilic, AFP/Europress

Közben a török kormány bejelentette, hogy F–16-os bombázókat vetettek be szíriai célpontok ellen a határhoz közel. Bár Törökország már régóta tagja az ISIS iraki bázisait támadó nemzetközi koalíciónak, ez az első alkalom, hogy Szíriába is légi támadást indítottak. Emellett szerdán Barack Obama amerikai és Recep Tayyip Erdogan török államfők abban is megegyeztek, hogy az amerikai légierő használhatja a török hadseregnek a szíriai határhoz közeli incirliki bázisát. Az amerikai kormány rendkívül bizakodó, azt remélik, hogy sorsfordító hatása lehet annak, hogy a bombázók ezentúl sokkal kedvezőbb fekvésű támaszpontról indulhatnak.

A stratégiai előnyökön túl Törökország elköteleződésének politikai hozadéka is van, hiszen korábban Erdogan úgy gondolta, a nemzetközi koalíciónak előbb Bassár el-Asszad szír elnököt kell elmozdítani a hatalomból, és csak azután foglalkozhat az Iszlám Állammal. A török kormány valószínűleg azért változtatta meg az álláspontját, mert rengeteg kritikát kaptak az elégtelen terrorellenes fellépés miatt, és az ország is egyre jobban szenved a biztonsági helyzet romlása miatt. Csütörtökön egy határőrt öltek meg az ISIS fegyveresei. Múlt pénteken pedig a főként kurdok lakta Surucban robbantottak a szélsőségesek. A merényletben 32 ember meghalt és több százan megsebesültek. A terrorfenyegetés viszont a török–kurd konfliktust is kiélezi: Celanpinarban kurd milicisták megöltek két török rendőrt, mert azok együttműködtek az Iszlám Állammal.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!