Diplomáciai protokollt sért és törvénytelennek is bizonyulhat, hogy Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója már az elnök beiktatása előtt arról beszélt Moszkva washingtoni nagykövetének, hogy főnöke visszavonhatja az Oroszország elleni szankciókat.

 
Michael T. Flynn, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója telefonál - Fotó: Andrew Angerer, Getty Images

Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója már akkor az Oroszország elleni amerikai szankciók lehetséges visszavonásáról beszélt Moszkva washingtoni nagykövetének, amikor az új amerikai elnököt még be sem iktatták, derült ki a The New York Times és a The Washington Post (WP) írásaiból. Michael T. Flynn korábban azt állította, hogy a szankciókról nem esett szó a Szergej Kiszljakkal folytatott beszélgetéseiben. Most azonban kiderült, hogy ez nem volt igaz, mivel a WP-nek kilenc olyan hírszerző is beszámolt a tárgyalásról, aki látta annak a leiratát. Utóbbi nem meglepő, hiszen az orosz diplomatákat rutinszerűen lehallgatják a titkosszolgálatok.

Flynn és Kiszljak 2013-ban ismerkedett meg egymással Moszkvában. Flynn pedig évek óta Oroszország és Putyin csodálója.

Donald Trump választási győzelme után Flynn bevallása szerint több SMS-t is váltott a nagykövettel és néhányszor beszéltek is egymással, de állítja, hogy ez nem ment túl a szokásos diplomáciai kapcsolatfelvételen.

A két lap írása szerint viszont ennél több történt. Amikor a tavalyi év végén az amerikai titkosszolgálatok közölték, hogy az orosz titkosszolgálat törte fel a demokrata párt szervereit, hogy így segítse Trump választási győzelmét, Barack Obama amerikai elnök kiutasított 35 orosz diplomatát.

Ilyenkor megszokott, hogy erre a másik fél hasonló számú kitiltással válaszol, és ezt az orosz külügyminiszter kilátásba is helyezte.

Ám egy nappal később mindenki meglepetésére Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy nem tesz válaszlépéseket.

Most kiderült, hogy a kritikus 24 órában Kiszljak beszélgetést kezdeményezett Flynnnel, aki kilátásba helyezte, hogy Obama leköszönésével javítanak az orosz–amerikai kapcsolatokon. Egyértelműen nem ígérte meg a szankciók eltörlését, ám a beszélgetést ismerők szerint a szavainak ez volt az értelme.

A szövetségi nyomozó hivatal, az FBI eközben nem csak Flynn, hanem Trump több közeli munkatársának orosz kapcsolatait is vizsgálja. Trump elnökségére az jelentené a legnagyobb veszélyt, ha kiderülne: stábja a kampány során kapcsolatban állt a Kremllel és segítséget is elfogadott tőle.


Nagy pofont kapott az amerikai elnök az igazság-szolgáltatástól, amikor csütörtökön egy szövetségi fellebbviteli bíróság is úgy döntött, nem állítja vissza a Donald Trump által elrendelt, hét ország állampolgárait érintő beutazási tilalmat. Az amerikai elnök két hete tiltotta meg Szíria, Líbia, Irak, Irán, Szomália, Jemen és Szudán lakosainak a belépést, ám ezt több bíróság is napokon belül felfüggesztette, mert jogellenesnek ítélte. Csütörtök éjjel e döntéseket egy fellebbviteli bíróság is jóváhagyta, a kapuk így ismét nyitva állnak. Trump tovább harcol, elhúzódó jogi csatározás várható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!