Mattis a távol-keleti szövetségeseket nyugtatja. Hatékony és lehengerlő választ fog adni az Amerikai Egyesült Államok, ha Észak-Korea bármilyen formában nukleáris fegyvert használ – közölte James Mattis amerikai védelmi miniszter, aki első hivatalos külföldi útján járt új pozíciójában.

 
Mattis a távol-keleti szövetségeseket nyugtatja - Fotó: Kim Hi Csul - MTI/AP

Mattis az USA távol-keleti szövetségeseinél járt, hogy megnyugtassa őket arról, továbbra is számíthatnak a biztonsági együttműködésre. A megnyugtatásra szükség is van, hiszen Donald Trump elnök korábban közölte, azt szeretné, ha Japán és Dél-Korea több pénzt fizetne az országaikban állomásozó amerikai csapatok jelenlétéért.

A BBC emlékeztet, hogy a Dél-Koreába tervezett rakétavédelmi rendszer is számos konfliktus forrása. Washington szerint ennek az a célja, hogy elrettentse egy támadásról Észak-Koreát. Phenjan ugyanis tavaly már az ötödik nukleáris tesztrobbantását hajtotta végre, és azt állítja, képes lenne atomtámadásra akár az Egyesült Államok ellen is. Ám Oroszország és Kína is úgy véli, a rakétapajzs ellene szól, és akár arra is lehetne használni, hogy ellenük kémkedjenek az amerikaiak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!