Nem érdemes még temetni Donald Trumpot, bár elég nehéz hetek várnak rá. Elemzők szerint az amerikai elnök személyét talán nem, de elnökségének második felét negatívan érinthetik a közeli munkatársai ellen hozott bírósági ítéletek.

 

Donald Trump a héten interjút adott kedvenc televíziójának, az erősen konzervatív Foxnak. Az interjú apropója két bírósági tárgyalás volt. Az egyiken Paul Manfortot, az elnök egykori kampánymenedzserét ítélték el nyolcrendbeli banki és adócsalásért. A másikban pedig Michael Cohen, Trump volt ügyvédje, bizalmasa és kijáróembere kötött vádalkut az ügyészséggel. Cohen bűnösnek mondta magát banki és adócsalásban, de azt is bevallotta, hogy Donald Trump utasította őt arra: fizessen a hallgatásukért két nőnek, akik azt állították, évekkel korábban viszonyuk volt vele. Az ügyvéd elismerte, bűncselekményt követett el, megsértette a kampányfinanszírozási törvényt, mert a lányok pénzét a kampánybüdzséből állták.

Trumpnak nem Manfort jelenti a fő problémát. Az ő csalásainak egy része a kampány előtti időszakra esett, és a többihez sem volt közvetlenül köze a főnökének. Cohen vádalkuja viszont veszélyes lehet: ha ő „egyszer kinyitja a száját”, abba akár bele is bukhat az elnök. Az ügyvéd ügyvédje, Lanny Davis az ítélet kihirdetése után kijelentette: nem arról van szó, hogy Donald Trump fizetett két nőnek, hanem arról, hogy „elhallgattatta ezeket az ügyeket annak érdekében, hogy befolyásolja a választások eredményét”. Az ügyvéd szerint védencének tudomása van arról is, hogy Trump előzetesen tudott-e azokról a hackertámadásokról, amelyek aláásták Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt választási esélyeit. Hozzátette: Michael Cohen arról a 2016. júniusi találkozóról is mindent tud, amelyen a manhattani Trump-toronyban Donald Trump kampányának munkatársai egy orosz ügyvédnőtől kaptak kompromittáló információkat a demokrata jelöltről.

Paul Callan, a CNN hírtelevízió jogi elemzője szerint mindezek ellenére még korai Trump bukásáról beszélni. Manfort ügyében a bíróság nem talált kapcsolatot az elnökhöz – mondta Callan –, a Cohen-eset más, de ott is nehéz lesz bizonyítani a tiltott kampányfinanszírozást. A jogász emlékeztetett arra, hogy 2012-ben John Edwards korábbi észak-karolinai szenátort sem ítélték el. A nős Edwards tiltott viszonyt folytatott egy asszonnyal, és kampánypénzeket használt arra, hogy rákbeteg felesége ne tudjon a liezonról. A szenátor védőügyvédje akkor azzal érvelt, hogy a kiadások elsődleges célja az volt, hogy megvédjék Edwards jó hírnevét és feleségét. És bár a kifizetések kétségtelenül védték Edwards politikai karrierjét is, az esküdtek nem voltak hajlandók elítélni őt. Callan szerint Trump ügyvédei ugyanezt a taktikát követik majd, és mivel az angolszász ítélkezési gyakorlat a korábbi esetekre épül, valószínűleg ő is sikerrel jár. Mindehhez jön még az igazságügy-minisztérium egy ’90-es évekbeli belső határozata, amely szerint hivatali ideje alatt nem lehet vádat emelni egy elnök ellen. Erre csak a törvényhozásnak van joga alkotmányos vádeljárás keretében

És itt van a következő bökkenő: ha az ügyészség most nem emel is vádat Trump ellen, az elnök környezetében okkal aggódhatnak a novemberi félidős választás miatt. Amelyen ha a demokraták győznek, esélyük van akár a törvényhozás mindkét házának visszaszerzésére. Ez esetben viszont a 2019. január 6-án felálló új kongresszus szinte biztosan elindítaná Trump ellen az alkotmányos vádeljárást. A republikánusok ellenfeleinek azonban ez sem adna okot az örömre. Ha ugyanis Trump elnököt mégis megvádolnák és elmozdítanák hivatalából, az alkotmány szerint Mike Pence alelnök venné át a tisztségét.

Robert Mueller különleges ügyész vizsgálata már korábban bizonyította, hogy Donald Trump fia, veje és időközben már elítélt kampányfőnöke 2016 júliusában azért találkoztak egy orosz ügyvédnővel, akiről tudták, hogy az orosz kormány nevében jár el, mert az Hillary Clinton lejáratására alkalmas információkkal kívánta segíteni Trump megválasztását. Arra még nincs közvetlen bizonyíték, hogy mindez az elnök tudtával történt, de – ismerve Trump munkastílusát – valószínű, hogy igen.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!