Tülekednek a tribünre - Orbán Viktor mindenáron részt szeretne venni Donald Trump beiktatási ceremóniáján. De jól eltalált tusványosi beszéde után sem lesz könnyű dolga, mert nagy a tülekedés, és Trumpnak az üzleti érdek fontosabb, mivel Zambia egyik vezető és a rézbizniszben is érdekelt politikusát már meghívta.

 
Japán miniszterelnöke is áldását adta az új amerikai elnökre - Fotó: AFP

A Vasárnapi Hírek információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök stábja gőzerővel dolgozik azon, hogy a magyar kormányfőt is meghívják Donald Trump beiktatására. Diplomáciai forrásaink szerint ebben semmi meglepő nincs: szinte mindenki szeretne ott lenni a nagy napon Washingtonban. Mindehhez hozzátartozik az is, hogy nincs pontos szabály a beiktatási vendéglistával kapcsolatban.

A leköszönő és az új elnök – a rendelkezésre álló helyek figyelembevételével – gyakorlatilag azt hív meg, akit akar.

Barack Obama első beiktatására például – az amerikai belpolitika jelesein és az elnököt támogató művészeken kívül – meghívták a Washingtonba akkreditált külföldi diplomáciai képviseletek vezetőit és kísérőiket (nem miniszterelnököket és államfőket!). Észak-Korea például szeretett volna különleges megbízottat küldeni a ceremóniára, ám azt Obama stábja elutasította. A meghívott vendégek között ott volt egyébként az összes, még élő volt elnök , illetve számos híresség, mint Dustin Hoffman, Samuel L. Jackson, Tom Hanks, Denzel Washington, Beyoncé és Steven Spielberg.

Trump listája még alakul, de például egy befolyásos afrikai politikai blog információi szerint ott lesz a vendégek között Hakainde Hichilema, Zambia legnagyobb ellenzéki pártjának, az UPND-nek a vezetője, egyben az ország egyik leggazdagabb üzletembere.

Trump programjának fontos része, hogy az Amerikai Egyesült Államok hagyjon fel az afrikai diktátorok támogatásával, de Hichilema esetleges meghívásában az is szerepet játszhat, hogy Zambia a világ egyik vezető rézkitermelője.

Az üzletember Trumpnak pedig általában jó szimata van az ilyesmihez.

Közben az alakuló Trump-kabinetről is egyre több információ szivárog ki. Azt rebesgetik például, hogy Trump nemzetbiztonsági tanácsadója Michael Flynn nyugalmazott altábornagy lehet, aki korábban erősen kritizálta Obama túlságosan engedékeny külpolitikáját, és az iszlámot politikai ideológiának nevezte. Ha valóban Flynn kerül a pozícióba, akkor komoly fordulatra lehet számítani a terrorellenes harcban. Nemcsak azért, mert keményebb fellépés várható, hanem azért is, mert Flynn szerint az USA-nak össze kell fognia Oroszországgal az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Nagy fejtörést okozhat viszont a Trump-stábnak, hogy ki vezesse a titkosszolgálatokat, mivel a 17 ügynökség munkáját irányító James Clapper korábbi ígéretéhez decemberben lejáró mandátuma végével távozik.

Ám minden nehézség ellenére úgy tűnik, Trumpot kezdik a világpolitikában is elfogadni. Csütörtökön másfél órán át tárgyalt Abe Sinzó japán miniszterelnökkel, aki kijelentette róla: megbízható vezetőnek tartja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!