Tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást és további 10 millió forintos kedvezményes hitelt ad az állam a lakhatásuk megoldására azoknak a pároknak, akik 10 éven belül három gyereket vállalnak – jelentette be Lázár János.

 
Építkezés - Fotó: Kállai Márton

A részletekről keveset tudni, a kormány ígéri, még idén kidolgozza a részleteket, így januártól már lehet is igényelni az új támogatást. Ami biztos: a támogatást új építésű ingatlan megvételére vagy építésére lehet felhasználni, a 10 milliós kiegészítő hitel futamideje pedig 25 éves, kamata pedig nem lehet több 3 százaléknál. A kedvezmény azokra is vonatkozik, akiknek még csak egy vagy két gyerekük van. (Aki viszont megáll két csemeténél, az 2,6 millió forintot kaphat.)

Az általunk megkérdezett szociológusok a részletek hiánya miatt nem akartak arról találgatni, hogy ez az intézkedés vajon alkalmas lehet-e a gyermekvállalási kedv növelésére. Egyikük szerint nincs olyan nemzetközi tapasztalat, miszerint hasonló intézkedésekkel növelni lehet a születésszámot, állami pénzzel akkor lehet javítani a tendencián, ha azt a gyermekintézményekre költik. (Magyarországon is hiába nő a támogatások mértéke 30 éve, a születésszám csökken.)

Keveházi Katalin az anyaság és munka összeegyeztetésének nehézségeire megoldásokat kereső JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány vezetője szerint azért egy ekkora összegnek már elég erős pszichológiai hatása van”. Azaz, akik három gyereket terveznek, de anyagi körülményeik miatt ezt nem feltétlenül engedhetik meg maguknak, nos, azok nem hagyják benn a pénzt, de ez egy eléggé szűk és célzott kör.

Fontos kérdéseket kell azonban tisztázni, nem lehet tudni például, hogy a kedvezmény a mozaikcsaládokra is vonatkozik- e majd, vagy azonos szülőktől kell származnia mindhárom gyereknek.

A jelenlegi szabályozás szerint a csok nem csak házastársakra vonatkozik, élettársak és egyedülállók is igényelhetik, ezek a részletszabályok nagyban befolyásolják majd, hogy valójában mennyi családon segíthet az új csok – az biztosnak tűnik, hogy az ingatlanépítések fellendülnek majd. A szakértők szerint kevésnek bizonyulhat majd az erre jövőre elkülönített 9,5 milliárd.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!