Az ukrán fegyveres erők szombat reggelre kiűzték a kelet-ukrajnai Szlovjanszkból az oroszbarát milicisták többségét, akik a szomszédos Kramatorszkban barikádozták el magukat. Az offenzívában több mint 150 milicista és több tucat kormánykatona vesztette életét.

 
Orosz cirkálók a Fekete-tengeren

Petro Porosenko ukrán elnök még hétfőn jelentette be, hogy a béketerv megvalósításának esélye az oroszbarát lázadók „bűnöző tevékenysége miatt” szertefoszlott, ezért nem hosszabbítja meg az egyoldalú tűzszünetet, hanem folytatják a „terrorellenes” műveletet Kelet-Ukrajnában.

Porosenko a hét második felében – valószínűleg az ukrán hadi sikereknek köszönhetően – már békülékenyebb hangot ütött meg. Miután telefonon tárgyalt Joe Biden amerikai alelnökkel, közölte: „bizonyos feltételek teljesülése esetén ismét készen áll tűzszünetet kötni a kelet-ukrajnai oroszbarát lázadókkal”.

Miközben Kelet-Ukrajnában gyakorlatilag háború dúl, mind Oroszország, mind pedig a NATO szükségesnek látta jelezni jelenlétét a térségben. Pénteken kezdődött az orosz hadiflotta és a NATO-erők hadgyakorlata is a Fekete-tengeren. Az orosz gyakorlatot Alekszandr Vitko tengernagy, az orosz Fekete-tengeri Flotta parancsnoka vezeti, akinek márciusban fontos szerepe volt a Krím elfoglalásában.

Az orosz védelmi tárca hangsúlyozta: a gyakorlatnak nincs köze az ukrajnai eseményekhez, de „összhangban van a tengeri incidensek, és a veszélyes katonai cselekmények megelőzéséről kötött kormányközi egyezményekkel”. A műveletekben az orosz Fekete-tengeri Flotta 20 hadihajója, több mint 20 repülője és helikoptere, a tengerészgyalogság és a parti tüzérség vesz részt.

Ugyancsak „nincs köze az ukrán eseményekhez” a NATO Breeze (Szellő) elnevezésű gyakorlatának, amely Bulgária fekete-tengeri partjainál kezdődött. Ezen a balkáni ország hadiflottájának 15 hajója, 2 helikoptere és csaknem ezer embere, török és görög hajók és repülők, valamint a NATO állandó aknakutató csoportjának hadihajói vesznek részt.

Címkék: Ukrajna, Oroszország, NATO

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!