A finn Ismo Leikola a világ legviccesebb embere – legalábbis ez az eredmény született azon a versenyen, amit idén először rendeztek meg az Egyesült Államokban, Los Angelesben. Leikola szerint a párkapcsolatokkal és a szexszel kapcsolatos poénok mindenhol nyerőnek számítanak, a valaha volt legviccesebb ember pedig egy ősember lehetett.

 
Ismo Leikola - Forrás: ismoleikola.com

– Hogyan lesz valaki a világ legviccesebb embere? Létezik erre valami edzésprogram?

– Hát, el kell nyerni hozzá „A világ legviccesebb embere” címet. Idén először rendezték meg ezt a versenyt, vagyis bátran állíthatom, hogy most ez a legújabb és egyben legegyszerűbb útja a cím elnyerésének. Egyébként pedig már tíz éve „edzek”, minden különösebb terv nélkül, amióta stand up műfajjal foglalkozom. De ha igazán magamba nézek, a válasz szerintem az: ez volt a végzetem.

– Mondhatnánk, hogy könnyű helyzetben van: ha finnül beszél, alighanem mindenki nevet, aki nem érti. Nehezebb angolul megnevettetni az embereket?

– Hogyne, sokkal nehezebb, mivel az angol csak a második nyelvem. Szinte mindent elölről kellett kezdenem, amikor finnről angolra váltottam. Sokat kellett törnöm a fejem a pontos kifejezéseken, kísérleteztem, és bár kezdetben sokat is hibáztam, ma már úgy gondolom, hogy egyes poénok sokkal viccesebbek angolul.

– A finnek min nevetnek a legjobbakat, milyen a tipikus finn vicc?

– A régi viccekben általában egy finn, egy svéd és egy norvég verseng valamin. Mondanom sem kell, ugye, hogy végül, természetesen, valami furcsa, furmányos módon mindig a finn nyer. Ha a témákat kell számba venni, akkor az ivás igen előkelő helyen áll, de nálunk az emberek önmagukon is nagyon jókat tudnak nevetni. Ahogyan járom a világot, azt tapasztalom, hogy manapság a nevettetés Finnországban, Nagy- Britanniában, sőt egész Európában hasonló irányba megy.

– Vannak poénok, amin mindenhol nevetnek?

– A lehető legfurcsább és szokatlanabb témákban igyekszem mindig valami vicceset találni. Másrészt meglehetősen szórakoztató új megközelítéseket adni olyan, már megszokott témáknak, mint például a párkapcsolat vagy a szex. Igazából mindenből lehet viccet csinálni, amiről az embereknek van valami közös alaptapasztalatuk. Egyvalamiben azonban biztos: csattanó a fontos, nem a téma.

– Volt már nagy mellélövése, amiről azt hitte, jó poén, mégsem nevetett senki?

– A legbiztosabb út, hogy megutáltasd magad a közönséggel és beléjük fojtsd a nevetést, ha mondasz egy olcsó poént egy sötét, lelombozó témáról. Előfordul, hogy egészen kicsi klubokban tesztelem a legvadabb ötleteimet, de így lehet megtalálni – néhány felsülés árán – a legritkább „drágaköveket”.

– Ön szerint mi a humor szerepe a világban?

– Talán a humor a legfontosabb eszköz az emberek számára, amivel felülemelkedhetnek a mindennapi gondjaikon, és jól érezhetik magukat. Ha így nézzük, ez talán még a szexnél is jobb. Néha ráadásul egészen új megközelítést adhat a világ gondjaira.

– Mivel foglalkozik, amikor nem nevettet? Vagy ez a főállása?

– Teljes állású komédiás vagyok, élő műsorokat adok, és a finn tévének is dolgozom. Amikor éppen nem nevettetek, vicceket írok és a jövőbeni műsoraimat tervezgetem. Ha van egy igazi szabadnapom, próbálok az erdőben sétálva relaxálni vagy játszani. Néha a kettőt egyszerre.

– Ön kit választana a valaha élt legviccesebb embernek?

– Hmm… talán az a több tízezer évvel ezelőtt élt barlanglakó ősembert, aki feltalálta a fingást.

XXX

NÉHÁNY FINN ALAPVICC:

Jukka és Pekka hosszú idő után találkoznak, és beülnek egy erdei szaunába. Csöndben ücsörögve vodkáznak néhány óráig, amikor Jukka megkérdezi:
– És hogy teltek az elmúlt hónapok? Pekka nem szól semmit. Ülnek tovább és vodkáznak.
Néhány óra múlva Jukka megkérdezi:
– És hogy van a család?
Erre Pekka felpattan és dühösen elüvölti magát:
– Most társalogni jöttünk ide vagy inni?!

---

– Mi a különbség Svédország és Finnország között?
– A svédeknek nagyon kedves szomszédaik vannak.

---

– Hogyan ismered fel az extrovertált finnt?
– Amikor beszél hozzád, a lábadat nézni, és nem a sajátját.

A hollywoodi Laugh Factory klubban rendezték meg múlt héten a világon először a „A világ legviccesebb embere” versenyt. Ismo Leikola a világ pénzügyi problémáira adott frappáns megoldással vette le a lábáról a szavazóközönséget.
„Az országok nem egymásnak tartoznak pénzzel, az országok a bankoknak tartoznak pénzzel. Márpedig, ha az országok a bankoknak tartoznak, akkor bizony hülyék, ha fizetnek. Úgy értem, egy országnak hadserege van. Egy banknak négy pénztárosa és egy takarítónője” – szólt a mindent vivő poén. A versenyt az interneten is közvetítették, Leikola végül több mint 158 ezer vokssal szerezte meg az első helyet, őt egy pakisztáni, egy francia, egy egyesült arab emírségekbéli és egy spanyol komikus követte a sorban.
A győztes 10 ezer dollárt (2,4 millió forintot) és egy országos turnét nyert. Az ötletgazda Jamie Masada, a Laugh Factory klubhálózat tulajdonosa ezentúl minden évben szeretné megrendezni a versenyt, mert reméli, a rendezvény képes lesz megmutatni: a különböző országokból érkező emberek félre tudják tenni a nézetkülönbségeket, ha együtt nevetnek.

Címkék: humor, Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!