Törökország felül fogja vizsgálni a kapcsolatát az Európai Unióval az áprilisi népszavazás után, és ebbe a közel-keleti menekültekről egy éve kötött megállapodás is beletartozik – közölte Recep Tayyip Erdoğan török elnök egy csütörtök esti tévéinterjúban.

 
Recep Tayyip Erdoğan

A Brüsszel és Ankara között létrejött egyezségnek kulcsszerepe volt az Európa felé érkező menekültáradat megállításában, Erdoğan most ezt kérdőjelezte meg. Törökország és Európa között hetek óta egyre feszültebb a viszony, miután sem Hollandia, sem Németország nem engedett be területére török politikusokat, akik kampányolni akartak az áprilisi népszavazás előtt.

Ha a referendumon az igenek győznek, az még több hatalmat ad Erdogan kezébe és megerősíti így is egyre autokratikusabb rendszerét. A nagyszámú török lakossággal rendelkező európai országokat morális dilemma elé állította, engedjék-e, hogy az elnök emberei az igen szavazatok mellett kampányoljanak. A tiltásra reagálva Erdogan a héten „náci módszerekkel” vádolta meg az európai vezetőket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!