Matteo Renzi olasz miniszterelnök megfenyegette a visegrádi országokat, Werner Faymann osztrák kancellár mindenkit felidegesített, majd kihoztak egy semmitmondó zárónyilatkozatot – röviden így lehetne összefoglalni a csütörtökön és pénteken, az európai állam- és kormányfők között zajló tárgyalás eredményeit. Nagy-Britannia újragondolt uniós tagsági feltételei mellett a menekültválság volt az Európai Tanács legfontosabb témája. A csúcstalálkozó és a munkavacsora azonban a korábbinál is élesebb konfliktust eredményezett a vetetők között.

 
Nem tud leszokni róla: Orbán Viktor ezúttal is kézcsókkal üdvözölte német kollégáját, Merkel kancellárt - Fotó: Vanden Wijngaerd, MTI/EPA

A visegrádi országok – Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország – vezetői hétfőn amellett, hogy Prágában megünnepelték az együttműködés 25. évfordulóját, megállapodtak abban is, hogy Bulgária és Macedónia határainak megerősítéséhez nyújtott segítséggel amolyan B tervet dolgoznak ki a migránsválság kezelésére.

Bár Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök nyilatkozata és a találkozó záródokumentuma is igyekezett a terv EU-ellenességét ellensúlyozni, a nyugat-európai vezetők figyelmét nem kerülte el a szervezkedés. Matteo Renzi olasz miniszterelnök a brüsszeli munkavacsorán kijelentette: ha a kelet-európai országok nem hajlandóak az uniós kvótáknak megfelelően befogadni a menekülteket, megvonják tőlük a fejlesztési támogatásokat. Bár ennek egyelőre nincs jogi alapja, világosan látszik: a nyugat-európai politikusok kezdik felismerni, az integráció keleti felére csak a pénzzel lehet hatni.

Werner Faymann osztrák kancellár is mindent megtett azért, hogy elrontsa a vacsorázó kollégái étvágyát. Kifejtette ugyanis, hogy Ausztria ezentúl drasztikusan korlátozni fogja a beengedett menekültek számát, és arra biztatta a többieket, kövessék ők is a példáját. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tegnaptól mindössze 80 menedékkérőt engednek be az országba annak érdekében, hogy az egész év során ne haladja meg a befogadottak száma a 37 500-at. Ha a 80 fő betelt, Szlovéniában kell várakozniuk az újabb nap kvótájára. Ha az osztrák hatóságok beváltják a fenyegetésüket, az pillanatokon belül óriási menekülttáborrá változtathatja a szomszéd országokat, mivel eddig naponta 3200 migráns lépte át a határt Ausztria felé. Bár még ilyen drasztikus lépésre nem szánta el magát, Lars Løkke Rasmussen dán miniszter is célozgatott arra, hogy az országa kezdi elérni befogadóképessége határát. Az álláspontok még csak nem is közelednek egymáshoz, hiszen Miro Cerar szlovén miniszterelnök továbbra is csak a visegrádi négyek által hangoztatott ötlettel tudott előállni, hogy meg kellene erősíteni a török–görög határt.

A szokásos menetrendnek megfelelően az európai állam- és kormányfők végül megegyeztek abban, hogy majd egyeztetnek. Így márciusra egy újabb migrációs csúcsot tűztek ki, amelyre a török kormányt is meghívják majd.Angela Merkel német kancellár a múlt hónapban vacsorára hívta a menekültpolitikáját kritizáló újságírókat, ahol arab ételeket szolgáltak fel nekik – írta meg a Bloomberg hírügynökség. Merkel humora azonban hamar elpárolgott, mikor az egyik vendég azzal kezdett el viccelődni, hogy a halat bizonyára egy menekült fogta ki.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!