Két évtizede került szóba először, hogy kilakoltassák a fővárosi Vidám Parkot a Városligetből. Számításba jött már új helyszínként a Népliget és Lágymányos is. A terv valóra váltása most elérhető közelségbe került. A minap Tarlós István főpolgármester bejelentette: 2014 őszéig – létesítményenként vagy egyben – a Fővárosi Állat- és Növénykert kapja majd meg a Vidám Park mai területét.

Utóbbinak ugyanis szerinte nem ott van helye, ráadásul az egyetlen fővárosi cég, amelyet még privatizálni lehetne. A Vidám Park lehetséges helyeként a XI. kerületet említette, s azt is megpendítette: magántőke bevonásával is elképzelhető a beruházás. Ez sem lenne meglepő, hiszen a nyugat-európaiakra hajazó új vidámpark építését ilyen módon már két éve kezdeményezték Újbudán. A beruházást azonban pereskedés miatt el sem tudták kezdeni.

Tarlós bejelentése kapcsán Persányi Miklós, a zoo főigazgatója azt nyilatkozta: ha a régi és egyre csökkenő látogatottságú Vidám Parkot megkapnák, akkor a műemlékeket – például a régi hullámvasutat, a hordót, a körhintát – megtartanák és élményparkként működtetnénk tovább. Az állatkert meglévő 10 hektárja mellett ez a plusz 6 hektár afféle vegyes funkciót töltene be, a pihenést és az ismeretterjesztést is szolgálná. Botanikai kincseket is bemutató parkot alakítanának ki, sétatereket és a zoo gyermeklétesítményeit – játszóházat, játszótereket – helyeznék el az elegáns karakterűnek képzelt vidámparki területen. Már csak az kérdés: erre vajon futja-e majd – hiszen idén is alaposan megvágták a költségvetésüket.

(V. G. P.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!