Míg Kevin Bacon a hollywoodi filmvilág középpontja, a magyar filmes univerzum közepén Nagy Ervin áll – néhány lépésben összeköthető vele valamennyi színész, aki magyar filmben szerepelt.

 
Így kapcsolódnak egymáshoz a magyar színészek

A Maven7 Hálózatkutató Zrt. és a jelenleg a Harvardon tanító (a Mindentudás Egyeteméről és a Behálózva című Spektrum-sorozatból ismerős) Barabási Albert-László hálózatkutató és filozófus a Bacon-szám (mely azt jelöli, hány emberen keresztül lehet eljutni valakitől Kevin Baconig) kitalálásának 20. évfordulóján feltérképezték az IMDB nemzetközi filmes adatbázisban rangsorolt, 200 legjobb magyar film rendezőinek és színészeinek teljes kapcsolati hálóját.

Kevin Baconre és Nagy Ervinre, a Katona József Színház társulatának tagjára egyaránt jellemző, hogy bár nem minden filmjükben játszanak főszerepet, sokat foglalkoztatott, népszerű és sokoldalú színészek. Nagy Ervint láthattuk vígjátékokban (Ámbár tanár úr, Szezon), történelmi filmben (A Hídember), romantikus moziban (Állítsátok meg Terézanyut!), drámákban (Nincsen nekem vágyam semmi, Overnight), thrillerekben (Kaméleon, Fehér Isten), tévésorozatokban (Terápia, Életművész), tévé- és dokumentumfilmekben, de szinkronhangként is gyakran halljuk kellemes orgánumát. Ezek alapján joggal ő a magyar filmes világ legfőbb csomópontja, akivel a legtöbb kollégának jó esélye van együtt dolgozni.

Nem meglepő, hogy a lista alapján a két legtöbbet együtt játszó színész a legendás Pepe–Kapa páros, Scherer Péter és Mucsi Zoltán, akik eddig tizenhárom filmben voltak partnerek. Többen játszottak együtt hét filmben (például Pogány Judit és Koltai Róbert, Reviczky Gábor és Gáspár Sándor, valamint Kiss Jenő és Uri István), és nem ritka az sem, hogy egy-egy rendező kedvencei hatszor is szerepeltek együtt.

A fiatalabb generációból Csányi Sándor gyakori partnerei Nagy Zsolt és Horváth Ákos, míg az idősebbeknél Madaras József a „kapocs” Kozák András és Molnár Tibor között. Madaras a toplistába 11 filmet adó Jancsó Miklós hét alkotásában is szerepelt, így kettőjüké a legtöbbször együtt dolgozó rendező-színész páros. A saját filmjükben legtöbbször szereplő színész-rendezők Koltai Róbert (ötből öt) és Bujtor „Ötvös Csöpi” István (hatból öt).

Mivel az Üvegtigris mindhárom része a 200 legjobb magyar film közé került, a trilógia állandó szereplőgárdája előkelő helyen szerepel a legfoglalkoztatottabb magyar színészek körében is. Érdekesség, hogy a filmekben gyakran játszó színészeink jelentős többsége férfi: a legtöbb színésszel legalább négyszer játszott együtt Kiss Jenő, Uri István, Reviczky Gábor, Gesztesi Károly és Gáspár Sándor. Csak utánuk következik a (nem csak a rendezők körében) legnépszerűbb színésznőnk, Molnár Piroska, majd Csuja Imre és Baranyi László után Lázár Kati.

Noha összesítésben mindenhol többen vannak a férfiak, Szabó István, Herendi Gábor és Mundruczó Kornél filmjeiben az átlagosnál jobb a nemek aránya. Szabó több filmjében is szerepet adott Bánsági Ildikónak, Halász Juditnak és Sólyom Katinak, Herendi „kedvenc színésznői” Básti Juli és Oroszlán Szonja, Mundruczó pedig Tóth Orsival és Monori Lilivel dolgozott együtt többször is. Goda Krisztina három toplistás filmjében is Csányi Sándort választotta főszereplőnek, ám ennél talán meglepőbb, hogy rendezőnőként ő szerepel egyedül a 200 legjobb filmesünk között, ámbár a lista szubjektív nézői értékelések alapján készült.

Címkék: színész, magyar film

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!