Amikor Nemere Dóra két évvel ezelőtt elhatározta, hogy önkéntesként szeretne dolgozni valahol egy távoli országban, nem gondolta volna, hogy mára egy halmozottan fogyatékosokkal foglalkozó haiti árvaotthon vezetője lesz.

Dóra a devecseri vörösiszap-katasztrófa utáni önkéntes munka során érezte meg: milyen jó dolog segíteni, és akkor hozta meg azt a döntést, hogy a segítő munkát egy távolabbi országban szeretné folytatni. Az induláskor még szinte semmit nem tudott Haitiről, és az első hónapokban bizalmatlansággal és értetlenséggel szembesült a helyiek részéről. Nem értették, miért megy egy fiatal magyar lány a Karib-térség rendkívül rossz gazdasági helyzetben lévő országába árva gyerekek mellé önkénteskedni. Több hónapnyi kőkemény munka, a nyelvi nehézségek leküzdése és egy kolerajárvány kellett ahhoz, hogy a helyi „mamák” – ahogy az árvaházban dolgozó nőket nevezik – elfogadják őt, és elhiggyék, tényleg segíteni érkezett.

Sokakban él az a tévképzet, hogy a 2010-es hatalmas földrengés okolható a karibi állam rossz helyzetéért, a valóságban azonban az egymást követő katonai diktatúrák tették Amerika legszegényebb országává Haitit. Az ott élő árvák is a több mint két évvel ezelőtti, 170 ezer ember halálát okozó természeti katasztrófa után kerültek a figyelem középpontjába, pedig sajnos legnagyobb részük nem ekkor árvult el, az ENSZ szerint a földrengés előtt is körülbelül 380 ezer gyerek élt árvaházakban. Az országban lényegében nincs fogamzásgátlás, a nők sok gyermeket vállalnak, eltartani azonban gyakran már nem tudják őket. Szerencsés esetben maguk viszik a gyerekeket az alapítványok által fenntartott árvaházakba, amelyekben hatalmas a zsúfoltság; rosszabb esetben a szemét között lelnek rá csecsemőkre a munkatársak. A nem túl fejlett egészségügyi ellátás következtében ráadásul sok gyermek születik sérülten, fejlődési rendellenességekkel, és a lakosság jelentős része fertőzött a HIV-vírussal is. Korábban rengeteg gyermeket sikerült örökbe adni az USA-ba és más fejlett országokba. Az örökbefogadó szülők ilyenkor támogatták a Haitin maradt családokat is, ez azonban szándékával ellentétes hatásúnak bizonyult, mert a szegény családok gyakran már gyermekeik örökbeadásából próbáltak megélni, így az adoptációt intéző szervezetek visszafogták, szinte meg is szüntették ezt a lehetőséget.

Az alapítvány, amelynél Dóra dolgozik, három iskolát, egy kórházat és három árvaházat működtet Port-au-Prince-ben, a fővárosban. A lány eredetileg angolra tanította volna az egészséges gyerekeket, de hamar kiderült, hogy a rosszul szervezett rendszerben másra lenne nagyobb szükség. Mielőtt odakerült, a sérült gyerekek semmiféle fejlesztő tevékenységet nem végeztek, gyakorlatilag egy helyben ültek kerekes székeikben naphosszat. Dóra a mamák legnagyobb csodálkozására azzal kezdte a tevékenységét, hogy lemosta a borzasztó állapotba került kerekes székeket, és később sem jelentett neki nehézséget semmilyen „alantas” munka, vagy olyan feladat elvégzése – például a gyerekekkel valós személyes foglalkozás – ami korábban másnak eszébe sem jutott. Később nemcsak elfogadták, de el is ismerték a lányt, és a fáradtságos munkát igazgatói kinevezéssel honorálták. Az egyik árvaház, a Hope Home vezetője lett, 26 halmozottan sérült gyermekért felelős – így ma már magasabb szinten igyekszik jobbá tenni a gyerekek életét. „Próbálok rendszert vinni a káoszba, de nagyon nehezen megy. Igyekszem minden döntésbe bevonni a mamákat is, de a változtatásokat alaposan meg kell indokolni, hogy elfogadják” – mondja Dóra. Már sikerült felvennie egy terapeutát és egy tanárt a gyerekek mellé, az egyik magasan funkcionáló Down-szindrómás emberpalánta pedig iskolába járhat. Bár mindig nagyon erős honvágy gyötri, egyelőre nincs olyan ember, akire jó szívvel otthagyná az árvaházat.

Dóra ha rövid ideig Magyarországon tartózkodik, akkor sem tétlenkedik: jövő szerdára, szeptember 26-ára adománygyűjtő estet szervez a budapesti Ötkert étterembe, hogy a bevételből biztosíthassa a sérültek oktatását és terápiás kezelését. Az adományokból talán közelebb jutnak legnagyobb álmukhoz is: egy olyan járművet szeretnének beszerezni, amellyel néha el lehetne vinni a kerekes székeseket kirándulni. A kezdeményezéshez több zenész, többek között Bebe és Frenk is csatlakozott, az árvákat a belépőjegy árával és tombolák vásárlásával lehet támogatni.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!