Tarjányi Péter–Dosek Rita: Forradalmár. Elhallgatott évszázad trilógia I.

  <h1>Az igazi Lenin - Forradalmár - Elhallgatott évszázad trilógia I. - Tarjányi Péter és Dosek Rita könyve</h1>-
  <h1>Forradalmár - Elhallgatott évszázad trilógia I. - Tarjányi Péter és Dosek Rita könyve</h1>-

Az igazi Lenin - Forradalmár - Elhallgatott évszázad trilógia I. - Tarjányi Péter és Dosek Rita könyve

- – Kép 1/2

Lenin, a hős, ki csak népének élt! – süvöltötte poros iskolaudvarokon sok százezer úttörő a szovjet érdekszféra Magyarországán. És a szocialista ceremóniákon (értsd: tanodai ünnepségeken) daloló pioníroknak valószínűleg lövésük sem volt, hogy Lenin nem csak a népének élt. De a Monarchia titkosszolgálatának is – tartótisztje pedig épp egy magyar arisztokrata, Eszterházy Richárd volt.

Igaz, ezt a sztorit Tarjányi Péter és Dosek Rita könyve, a Forradalmár gombolyítja – a történetírás ennél sokkal szikárabban annyit mond, hogy a nagy szovjet szocialista forradalom leninsapkás vezére a német birodalom hírszerzésétől vett fel több mint 80 millió márkát és cserébe forradalmat organizált. Ezt a „vonalat” a Forradalmár is beemeli, de annyival dúsítja, hogy Lenint a magyar főúr és egy kemény öklű, sváb származású, budapesti nyomozó szervezte be (és adta kölcsön a németeknek), miután megmentette az egyik legkegyetlenebb szerb bérgyilkostól, aki történetesen egy nagyszakállú pópa.

A történet tagadhatatlanul csavaros, duplázódnak a kegyetlen cári hírszerzők, felbukkan a Monarchiát bundákért, versenylovakért, cári aranyakért eladó legendás Redl ezredes – de a könyvet nem dramaturgiai hajtűkanyarok és a jellemrajzok (egyébként elnagyoltak) adják el. Amiért igazán érdemes olvasni, az a korszak (vélt vagy valós) titkosszolgálati rutinjának/ fegyvertárának bemutatása. (Például aki gonosz embereket akar vallomásra bírni, az rögvest mélyedjen el a gombatanban.)

És ez nem csoda, ugyanis az egyik szerző „hazabeszél”: Tarjányi a Rendőrség Különleges Szolgálatánál többek között a Speciális Osztályt vezette, majd később az FBI Akadémián kezdett tanítani. Többek között a külföldi válságövezetekben végrehajtandó katonai és rendőri feladatokra készítette fel nebulóit.

Az írópáros módszere az, hogy Tarjányi Péter gyakorlatilag eljátssza a történetet – a szemléltetés érdekében, ha kell, óriás plüssmackókkal kel birokra, vagy bútorok között kommandózik –, Dosek Rita pedig lejegyzi az életre keltett cselekményt. Talán néha túl szöveghűen is. Mindenesetre a kötetre – minden erénye mellett – ráfért volna egy szerkesztő.

Libri Könyvkiadó,
2014. 416 o.

-------------------------

Szavazzon!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!