A minap felrobbantott 250 kilós II. világháborús úszóakna a Balatonban talált tárgyak között a legjellemzőbbek közé tar­tozik. De a tóban az ékszerektől az épületekig sok minden volt – és van ma is.

 
Balatonkenesén 1999. május 26-án kiemelték a Balatonból és uszályra rakták egy IL-2-es típusú szovjet harci repülőgép roncsait. A harci repülőgépet a II. világháborúban, 1944. december 14-én lőtték le. Ebből a géptípusból csupán négy található a világ múzeumaiban.

Mi minden? Haász Gabriella, a keszthelyi Balaton Múzeum történész-mu­zeo­­lógusa érdeklődésünkre elmondta: a II. világháború végén nagy csaták voltak a Balaton körül, nemcsak szárazföldiek, hanem légiek is. Jó néhány gép belezuhant a tóba. Ezek roncsait többnyire amatőrök tartották számon, még térképet is készítettek róluk, és némelyiket ők is hozták ki.

Ebben az időben hajókból is többet süllyesztettek el, de azokat már bizonyára kiemelték. A tóban lévő roncsokat a halászok, horgászok is jól ismerik, hiszen az úgynevezett akadók közelében sok a hal. Akadó pedig nemcsak a tófenék természetes kiemelkedése lehet, hanem mesterséges is, például egy lezuhant repülő. Ezek mellett az úszóaknák és a vízbe csapódott különféle lövedékek, robbanótestek is gyakran kerülnek elő és rengeteg lehet még mélyen az iszapba ágyazódva.

Ami a többi kort illeti: ha hajó süllyedt el, azt többnyire hamar kiemelték, ma legfeljebb szétkorhadt csónakok lehetnek már csak a tófenéken.

A régészeknek is van keresnivalójuk a vízben, méghozzá a parthoz közel, de ehhez az iszap alsóbb rétegeiben kell „turkálniuk”. A tó vízállása a korábbi századokban változott, így a bronzkorban és a római időkben a mainál szárazabb időszakokban a vízszintje alacsonyabb volt, s a part „beljebb” került.

A víz szélén pedig építmények álltak, ott laktak, temetkeztek az emberek. Keszthely mellett található például a szabályos négyzet alakú, a római korban épült és a népvándorlás idején is használt fenékpusztai erőd – ennek észak-keleti sarkát, ami ma a Balatonba ér, már el is mosta víz. A középkorban török sajkák és magyar naszádok is felvonultak a tavon, s nemrég Tihany előtt kerestek egy kőszállító gályát.

A legújabb korból jellemzően a rengeteg turista által elhagyott kisebb használati tárgyak – kulcsok, ékszerek, szemüvegek, mobiltelefonok – és a felborult vitorlásokról a tóba csúszott holmik – többnyire ruhák, törülközők, papucsok, fényképezőgépek, s jó néhány igazolvány – temetődtek az iszapba.


Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!