Csábítsuk vissza a plázákból az utcákra, a magyar boltokba a polgárt, vagy mindenkinek legyen legalább egy magyar designer terméke – ekként foglalhatók össze a Stylewalker Night célkitűzései. Két megközelítés, előbbit Puskás András, Belváros-Lipótváros alpolgármestere, másikat a szervezők hangsúlyozzák.

 
Nem lógnak hiába

Negyedik éve rendezik meg Budapest belvárosában a Stylwalker Nightot, az éjszakai „barangolást”, ahol a design és a divat iránt érdeklődők magyar designer boltokban, magyar designer termékekre vadászhattak egész éjszaka. Designer – így hívják most, korábban azt írtam volna magyar iparművészek egyedi alkotásait vásárolhatták meg pénteken kilenctől éjfélig az erre vágyók, akik – Kovács Héda szervező szerint – nem csupán a 30-as, átlagosnál sokkal jobban kereső értelmiségiek soraiból kerülnek ki. És tényleg, saját szemünkkel láthattuk, a belvárosi kis boltocskák dugig megteltek mindenféle népekkel, és az árcédulák sem mutattak horror összegeket. Magunk is bevásároltuk monoszkóp számlapos órát – teljesítve a fő célkitűzéseket, miután a Deák téren élveztük a hideg fröccsöt és merengtünk a fiatal magyar iparművészek nehéz, de mindenképpen biztató helyzetén, természetesen a rendezvény keretében. Mert nem csak meghosszabbított nyitva tartás volt, hanem koncertek, divatbemutatók és amúgy buli általában.

Míg mi jól szórakoztunk és támogattuk a magyar tervezőket a városért is tettünk valamit. Nevezetesen visszacsábultunk a plázákból az utcára. Puskás András, V. kerületi alpolgármester, elmondta: nagyon fontos, hogy a ’90-es évek plázabummja után az emberek újra használják az utcákat. És tényleg: nincs szomorúbb egy 100 forintos boltokkal teli kihalt belvárosnál.

Talán a Stylwalker Nightnak köszönhetően egyelőre ez a veszély nem fenyeget. A barangolást jövő hét pénteken folytatjuk a gasztronómiára fókuszálva.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!