Mi a burka? Vallási előírás. Az emancipáció eszköze. A férfiak védelme a nők vonzerejétől. Térítő szándékú propaganda. A nők elnyomásának eszköze. Nemzetbiztonsági fenyegetés.

 
Mi a burka?

A muszlim hitet követő nők fátylát – amelyet Franciaországtól Svájcon át Magyarországig többnyire leegyszerűsítve burkának hívunk – sokféleképpen értelmezhetjük. Az Osztrák Kulturális Fórumban a héten megnyílt Burka című kiállításon az Új Monarchia kollektíva tagjai, négy magyar és öt osztrák művész erre tettek kísérletet.

A nyugati társadalmakban, ahol a női szépségnek évezredes kultusza van, szokatlan látvány egy eltakart asszony. A nők elnyomásnak, tárgyiasításának jelképét látjuk benne. Pedig a muszlimok ezt úgy élik meg, hogy a nők a fátyollal védik erényüket. Sőt létezik olyan felfogás is, ami szerint a kendő a férfiakat védi a nők szexuális kisugárzásától. Többek között erre a kettősségre reflektálnak a kiállítás képei is: egy rajzsorozaton fekete lepellel takart autóval ábrázolnak egy fekete kendőbe burkolózó asszonyt: csak egy szép tárgy ő is, amit a férfi birtokolni akar. Annyi különbséggel, hogy míg az autóról lekerül a lepel, hogy mindenki láthassa, hogy mije van a birtokosának, a nőt örökre kisajátítja. Egy másik alkotás gúnyos megoldást kínál a férfiak problémájára: ha nem akarják látni a nőket, kössék be maguk a szemüket – vallástól, kultúrától, életkortól függetlenül.

Egy újabb nézőpontja a burkakérdésnek, ha nem a szépséget keressük a textil alatt. A Találd ki! című képsorozaton látható nők nikábja kitüremkedik: egyik fotón olyan, mintha valami fegyvert rejtegetne, a másikon talán szárnyai vannak, a harmadikon pedig nagy úszógumikat visel, hogy a testének még az alakját se lehessen sejteni. Itt már megjelenik az a vita, amely két éve erősen megosztotta a francia vagy a belga társadalmat: indokolható-e a burka betiltása azzal, hogy nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek?

A kiállítás legmeglepőbb tárgya egy magyar népművészeti motívumokkal hímzett kendő, amely csak a szemet hagyja szabadon. Kiderül róla, hogy azoknak a Magyarországon a 19. század végéig élő török kisebbségieknek a viselete ihlette, akik a magyar népművészetet a saját hagyományaikkal ötvözték. A hímzett fátyol sajnos csak vicc, „álnéprajzi” alkotás, mégis sajátos megoldást ajánl a múltból a bevándorlás és a kultúrák együttélésének mai gondjaira.

A Burka című kiállítás június 30-ig látható a budapesti Osztrák Kulturális Fórum Benczúr u. 16. alatt található épületében.

 

Hogy micsoda káosz uralkodik a nyugati fejekben a burkával kapcsolatban, jól mutatja, hogy a szó hallatán mindenki előtt egy hosszú fekete köpenybe burkolt nő jelenik meg, akinek a testéből csak egy szűk rés marad szabadon a szeménél. Pedig ezt a viseletet nikábnak hívják, a burka ennél is szigorúbb: még a szemek sem látszanak, mert vékony csipke vagy laza szövetdarab fedi el őket. Ezek azonban elég ritka viseletek, a legtöbben csak a hajukat fedik el egy kendővel, a hidzsábbal.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!