Az ágymozi az új hungarikum. De miért a szex jut róla mindenki eszébe? Na, vajon miért?

2 méter hosszúak és 160 centiméter szélesek a moziterem strapabíró ágyai

- – Kép 1/5

Az ma már senkit sem lep meg igazán, ha a nézőtéren kap egy adag esővizet az arcába, vagy szembefúj a szél, esetleg kiesik a székből, miközben a vásznon felrobban egy ház – a 4DX mozikban ugyanis mindez immár bevett szokás, éppúgy, mint mondjuk a fékcsikorgás közepette az orrunk alá permetezett égett gumi szaga. Vannak azonban ennél is izgalmasabb filmszínházak világszerte, de bizton különleges a felújított és átalakított óbudai Új Udvar szórakoztató komplexumban megnyílt ágymozi is.

Kedvencek kedvence
Tény, hogy manapság egyre több helyen tolerálják, ha az ember kutyával érkezik. A bécsi Admiral moziban viszont még ennél is tovább mentek: a „Doggy Day” minden hónap első csütörtökjén kutyatulajdonosokat és kedvenceiket látja vendégül, olyannyira, hogy a megfelelő fekhely és vizestál mellett kutyapopcornnal is készülnek a filmkedvelő kedvencek kényeztetésére.

Az igazi luxus
Thaiföldön nem viccelnek, ha kényelemről van szó. A bangkoki Nokia Ultre Screenben ugyanis nem csak luxusebéd és kétszemélyes bőrkanapék, de még lábmasszázs is jár a filmélmény mellé.

Nyitott élmény
A világ legrégebb óta üzemelő kertmoziját Ausztráliában találhatjuk, az 1916-ban megnyitott Sun Pictures a mai napig nyugágyakkal várja nézőit, az illemhelyekre pedig Humphrey és Vivienne neve van kiírva, hogy tudjuk, milyen elegánsan illik viselkedni…

Van mit nézni
Unalmas a film? Athénban van, ahol ez nem probléma! A Cine Thisio ugyanis fedetlen nézőtérrel rendelkezik, s így lenyűgöző kilátással a Parthenonra és az Akropoliszra.

Kerülendő víziszony
Thaiföldön – ahogy utaltunk rá – mindent megtesznek azért, hogy a moziélmény felejthetetlen legyen. Igaz, tengeribetegeknek nem kifejezetten ajánlott a Yao Noi egyik öblében úszó Archipalego mozi, viszont az biztos, hogy a James Cameron rendezte Titanic egészen más megvilágításba kerülne, ha itt tekinthetnénk meg.

Zongoraszó mellett
A legrégebbi, ma is üzemelő mozi nem is olyan messze, a lengyelországi Szczecinben található. 1909-ben épült, és napjainkban is várja 82 székkel a némafilmek szerelmeseit, akik zongorás kísérettel tekinthetik meg a korai filmművészet remekeit.

A legfélelmetesebb
Hollywoodban minden a filmről szól – ha kedvünk tartja, még a temetőben is nézhetünk filmet. Igaz, hogy a Cinespia olyan nagyságok végső nyughelye mellett fekszik, mint a legendás Peter Lorre vagy John Huston, de ijedősöknek esténként már inkább egy vígjáték megtekintése javallott, horror helyett.
D.-H. N.

Élmény a vászon előtt
Ágymozi Óbudán

„Nem tudom, miért jön mindenki a szexszel, ugyanannyi az esély és a lehetőség itt, mint egy hagyományos moziban” – mondja nevetve Jankura László, az új óbudai szórakoztató és gasztroközpont vezetője az elmúlt hétvégén nyílt ágymoziról.

A terem valóban alig különbözik a megszokott mozibelsőtől: 3D-s vetítésre is alkalmas, hatalmas vászon, amelyhez 5.1-es hang társul. „Gombnyomásra működik az egész, nincs szükség már mozigépészre” – folytatódik a jókedvű kalauzolás. Az „alig” azonban mégis jelentős eltérést takar: székek helyett itt ugyanis öt sorban, összesen 35 darab, kétszemélyes, bordó heverő várakozik, amitől mindenki garantáltan hanyatt vágja magát. S ha már így esett, akkor le a cipővel! Lám, mindenre gondoltak: az ágy alatt ott a cipőtartó. A harmadik sor második heverőjét választom. Óvatosan huppanok le. A bakancsom a kijelölt helyre teszem, és már kucorodom is úgy, ahogy az otthoni filmnézéskor szoktam. A fekhely valóban kényelmes, még puha párna is jár hozzá.

Az ágymozi előnye, hogy lábbeli nélkül, fekve, elnyújtózva akár, a legnagyobb kényelemben nézhetjük a filmeket. Az igazgató szerint Európában egyedülálló az óbudai fekve nézős filmszínház, bár Londonban működik olyan mozi, amelyikben részben már vízszintesen is élvezhető, a nézőtér első két sorában fekvőbútorok állnak. De a teljes ágymozi hungarikumnak tűnik.

A fekhelyek higiéniájára különös gondot fordítanak: a kerevetek huzata sajátos anyagú, könnyen mosható, és minden előadás előtt takarítóbrigád veri föl a vánkost, ágyaz meg újra a hentergő filmkedvelőknek, akik pattogatott kukoricán és az üdítőn kívül más étel-italt, nasit nem vihetnek magukkal az ágyba.

A mozijegy, azaz egy dupla kanapé ára 5555 forint. De nem csak a póz, hanem a repertoár is eltér a megszokott mozikétól. Minden héten csupán egy premierfilm lesz a kínálatban, ez az első két hétben az Az éhezők viadala. Ezen kívül tematikus napok alapján alakul a majd a filmes választék, illetve a napszakokhoz és az ünnepekhez igazodó filmeket vetítenek majd. Éjfélkor például horror megy a vásznon, hétvégén pedig családi matiné előadások is lesznek, ilyenkor két, tíz éven aluli gyermek is „beágyazódhat” a családi fekhelyre. Hétköznapokon országok, illetve színészek és rendezők köré csoportosítva peregnek majd az alkotások. A tervek szerint lesz magyar, francia vagy akár Rudolf Péter-nap is, azaz a magyar klasszikusoktól a különleges, máshol nem látható filmekig ígérnek bő kínálatot azoknak, akik a fekvést a moziélménnyel akarják ötvözni.

Krausz Viktória

--------

7 millió 533 ezer 52 darab mozijegyet váltott a hazai közönség 2014. január 1. és szeptember 30. között. Ez 7,7 százalékkal több, mint 2013 első 9 hónapjában. A legtöbb nézője A Wall Street farkasa című filmnek volt, bár az 2013. december 26-án indult el itthon. Moziba leginkább nyáron és decemberben járunk.

Sokan beférnek
Európa legnagyobb mozija a Párizsban található Le Grande Rex, amelybe telt ház esetén 2800 nézőt lehet bezsúfolni. Azért ne ijedjünk meg, a levegő nem fogy el soha, ugyanis nincs teteje az épületnek, cserébe viszont nem árt esernyőt vinni magunkkal a grandiózus és egyben gyönyörű intézménybe.

Ökomozi
Talán nem csak a világ legkisebb, de egyben legkörnyezetbarátabb mozgóképszínháza is a walesi Sol mozi, amely egy lakókocsiból lett kialakítva (tehát mobil is), ráadásul teljes egészében napelemmel működik. És bár mindössze nyolcan férnek bele, vörös szőnyeg és jegyszedő is jár hozzá.

Tetőmozi Melbourne-ben.

A lovagkor éke
Barcelonában igazán autentikus környezetben nézhetünk kosztümös filmeket. A Sala Montjuïc ugyanis egy 17. századi kastély tövében üzemelő mozi, ahová mindenki maga viszi a székét és a takaróját – így legalább nem kell morgolódnunk, ha egy nálunk magasabb ember beül elénk, elég csak egy kicsit odébb csúszni.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!