A mindig feketét viselő 31 éves divattervező, Lakatos Sándor hazánkból elsőként került a nemzetközi hírű Vogue magazin olasz kiadásának új tehetségek rovatába: a Sandor Lakatos Menswear 2012-2013-as kampányában profi modellek helyett különleges karaktereket fotóztak le a divattervező öltönyeiben.

 
Németh András Péter felvétele

A tervező készített már zakót, öltönyt Hiller István politikusnak, Nagy Ervin színésznek, a Compact Disco, a Neo zenekarok tagjainak, Vásáry Andrénak, SP-nek és névrokonának, Lakatos Márk stylistnak is. „Zakómániás vagyok”, szögezi le már az ajtóban Sándor, ennek ellenére egy köldökig dekoltált fekete pólóban fogad, amelyből rögtön kivillan „csíkos” tetoválása. A varrodája és a bemutatóterme most éppen az otthona is egyben. Várakozásaimmal ellentétben csak néhány zakó és ing lóg a fogason. Szabadkozik a kevés ruha miatt: a többi darab éppen a Voice című tehetségkutató műsor raktárában várja, hogy valamelyik énekesen szerepelhessen.

„A nagymamám varrónő, varrodája is volt, úgyhogy beleszülettem a ruhák világába. Szárligeten és Tatabányán nőttem fel, és már általános iskolás koromban tudtam, hogy divattervező leszek. Hétévesen a varrodában látottak alapján csináltam magamnak egy pólót, és másnap abban mentem a suliba. A nőiruha-készítő iskola után a családi varrodában dolgoztam, rengeteg ruhát varrtam magamnak gyakorlásképpen. Később New Yorkban és Londonban éltem” – így összegzi szűkszavúan pályafutását a kétgyermekes apuka. „Franciska öt-, Mirkó hároméves, tudatosan korán akartam apuka lenni, és mivel nincs testvérem, több gyereket akartam, igaz, a munkámmal nagyon nehéz összeegyeztetni a piciket.”

A vogue-os megjelenésről azt meséli: egy olasz blogger javasolta, hogy küldje el munkáit a lapnak, s miután ezt megtette, nem sokkal később értesítették is, hogy érdekelné őket a kollekció. „Sok külföldi lapban szerepeltem már, terveztem kollekciót Londonban is, de ez a Vogue-cikk nagyon nagy dolog.” A modellek a tervező barátai közül kerültek ki, például Müllner Csaba tetováló- és festőművész, illetve Coyote, a honi elektronikus zene egyik meghatározó alakja is pózol a képeken.

Lakatos Sándor csak férficuccokat tervez és gyárt, ingeket, pólókat, öltönyöket és zakókat, ez utóbbi kettő a fő profilja, ismertetőjegye pedig a mély kivágás és a karcsúsított zakó. Egy segítője van, aki a mintadarabok alapján megvarrja a holmikat. „Természetesen magamnak is készítek ruhát, és nagyon jó érzés, hogy tudom, nem fog szembejönni az utcán. Nálam a vásárlás a ruhaanyagok beszerzésére irányul. Van néhány fix méterárubolt, ahol nagyon szép, finom anyagok kaphatók, főleg gyapjúból van itthon jó minőségű.” Számításai szerint egy öltönyhöz négy méter jó minőségű anyag kell, amelynek métere 10-20 ezer forint között mozog. „Nekem az anyag, a design és a technológia a legfontosabb. Körülbelül egy hónap múlva nekikezdek az új kollekciómnak, amiben szintén a csíkoké lesz a főszerep, és marad szigorúan a fekete, egy kis fehérrel megbolondítva”. Hatcsíkos tetoválása négy hónapja díszíti a mellkasát. „A keleti filozófiában a teremtő jelképe a hat csík. Ezoterikus érdeklődésű vagyok, különösen az angyalok érdekelnek.” A divattervező mostanság befektetőt keres, hogy mintadarabjait szériává „növelje”, illetve, hogy kollekcióit minél szélesebb körben, külföldön is be tudja mutatni. „Az első mintadarabot szeretem magam megvarrni, utána az új minták, az új szabászat érdekel” – majd nevetve hozzáteszi: szerinte a varrás női szakma, viszont a divat- és ruhatervezés inkább a férfiaknak való.

Címkék: divat, Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!