Legyen főétel, édesség, szendvics vagy éppen bor – minden műfajnak legjavával, azaz a hazai csúcsgasztronómia képviselőivel és ínycsiklandó különlegességekkel ismerkedhetünk vasárnap estig a Millenárison, az ötödik Gourmet Fesztiválon. Az idei felhozatalról Gerendai Károllyal, az eseményt szervező Sziget Kft. alapító ügyvezetőjével beszélgettünk.

 
Gerendai Károly - Fotó: Mohai Balázs, MTI

– Mit kínál az idei fesztivál?

– A legjobb éttermeket, cukrászdákat, borászatokat, egyszóval a gasztronómia kulcsszereplőit hívjuk meg ismét. Egy időben egy helyen megtalálható az ország gasztronómiai szereplőinek színejava. Idén nagyjából 120 kiállítóval találkozhatunk a Millenárison.
Egy felkért gasztroszakértői kör választja ki a meghívott kiállítókat, de sokan jelentkeznek is, hogy szeretnének részt venni a négynapos eseménysorozaton, őket is a zsűri bírálja el. Ahogyan azt is ez a szűk kör határozza meg, hogy melyik legyen az év étele. S minden résztvevő séfet felkérünk, hogy erre próbáljon meg valamilyen izgalmas variációt készíteni.

– Tavaly a rakott krumpli volt a fő elem, idén pedig a paprikás csirke. Miért pont ez a fogás áll a középpontban?

– Mert közismert étel, sokaknak talán a kedvence is. Ugyanakkor kreatív ötletekkel, egyedi megoldásokkal nagyon izgalmas újdonságok varázsolhatók belőle.
A séf beleviheti saját stílusát, nagy kihívás lesz számukra különlegessé tenni ezt az egyszerűnek tűnő fogást. Biztosan születik majd néhány „elszállt gondolat”, de a hagyományosabb ízvilág és tálalás is megjelenik majd. A csúcsgasztronómiától ma még idegenkedőket talán jobban meg lehet fogni egy ilyen hagyományos étellel. A paprikás csirke mellett a barbecue-grill műfaj is bemutatkozik. De teret engedünk a legjobb street foodosoknak és a legújabb csúcséttermeknek is.

– Hol tartunk ma az éttermi kínálat szempontjából a világ élvonalához képest?

– Volt honnan fejlődni, igen mélyről indultunk 8-10 éve. Látványos az elmozdulás a minőség felé, bizakodó vagyok, mert egyre több az olyan gasztronómiai húzó szereplő, amely jó példával járva minden résztvevőt felfelé indíthat el. A csúcsgasztronómia teljesítménye ég és föld ma és tíz éve, ugyanakkor a nagy átlag sajnos még nem mozdult meg. Messze vagyunk még attól, hogy sehol ne legyen porból vagy mirelitből az elénk rakott étel. Ma már itthon minden kategóriában és műfajban van kiemelkedő színvonalú, legyen szó pizzériáról, street foodról, bisztróról vagy fine dining étteremről, sőt több olyan világszínvonalú hely is létezik, amely már megkapta vagy remélhetőleg hamarosan megkapja a legnagyobb szakmai elismerést, a Michelin-csillagot. Azonban nem elég színvonalas, minőségi helyeket létrehozni, meg kell ezeket ismertetni az érdeklődőkkel, közelebb kell vinni hozzájuk. Hiszen a kínálat kereslet nélkül nem tud sikeres lenni. A vendégeket is „nevelni” kell, hogy legyen igényük a minőségre. Ehhez kellenek például olyan hívószavak, amelyek szélesebb körben is működnek. Mondjuk, mint a paprikás csirke. Amelyből a fesztiválon lesz legalább 25-30 teljesen különbözőféle.

– Ön hogy viszonyul ehhez a fogáshoz?

– Szeretem, leginkább akkor eszem, ha a feleségem készíti. De a fesztiválon meg fogom kóstolni a felhozatalt, hiszen a puding próbája mégiscsak az evés.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!