Ambiciózus művészeti fesztivállal kíván lehetőséget adni alkotóknak és közönségnek egyaránt a Trafó. A Kortárs Művészetek Háza menedzserével, Szabó Györggyel beszélgettünk az Y generációról.

 
Szabó György - Forrás: Trafó

– Kulturális résre hajlanak a fiatalok megszólításával?

– Ez inkább valami furcsa vákuum, amit a mostani kultúrpolitika hozott létre azzal, hogy jelentősen visszavágta a finanszírozást, ettől pedig lelassultak a folyamatok. Az Y generáció tagjai, miközben külföldön ünneplik őket, itthon a pályázatok terén kevésbé sikeresek, nem áll túl sok forrás a rendelkezésükre. A fesztivál nemcsak őket mutatja be, hanem kísérletet tesz arra is, hogy megszólítsa azt a fiatal közönséget/közeget, amelyik ritkábban jár színházba.

– Mi jellemzi ezt a legfiatalabb művészgenerációt?

– Az előadásaik absztraktak, ugyanakkor nagyon személyesek. Elképesztően frissek és őszinték, közvetlenek és kötetlenek. Megmosolyogtatnak, bekapcsolják és megszólítják a közönséget. Kifejezetten mai témák érdeklik őket, nem nyúlnak a klasszikusokhoz, ha mégis, akkor azt nagyon átírják. Az internet alakította horizontális gondolkodás figyelhető meg náluk: a függőségi, hatalmi viszonyok kevésbé jelennek meg.

– A politika, a közélet nem is érdekli őket?

– Jóval indirektebb módon, mint Schillingnél, Mundruczónál, Pintér Bélánál. Bár van véleményük, nem akarnak a politikával foglalkozni, a saját életük, az egyéni vágyaik fontosabbak számukra.

– Mi a fő problémájuk?

– A mostani generáció tagjai azt érzik, hiába próbálkoznak, küszködnek, mintha nem lenne szükség rájuk. Nem képesek olyasfajta forradalmat csinálni sem a politikában, sem a művészetben, mint a ’80-as, ’90-es évek fiataljai. Nem tudnak elszakadni a szüleiktől, nincs valós alternatívájuk az önálló életre. Külföldön ugyan dolgozhatnak, de ez egyben azt is jelenti: itthon nem kaphatnak lehetőséget. Emiatt aztán bennük van a keserűség, a csöndes düh.

Rendkívül széles művészeti palettáról válogathat, aki részt vesz a Nextfeszt – Az Y generáció elnevezésű, holnap induló 3 hetes rendezvénysorozaton a Trafóban. Színházi produkcióval készül a Dollár Papa Gyermekei társulat, a STEREO Akt, premierre a TÁP Színház Fekete Ádám darabjával, bábkoncerttel a HUPS! Crew, táncolni fog Molnár Csaba, Dányi Viktória, Vadas Tamara, a Hodworks és a Radioballet. Mindezek mellett koncert, kiállítás, kerekasztal-beszélgetés, performansz, hanginstalláció várja az új látásmódokra kiéhezetteket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!