Huszadik alkalommal látogathatnak el idén tavasszal a könyvek szerelmesei a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, mely április 18. és 21. között a Millenáris – korábban a Csodák Palotáját befogadó – csarnokában kapott helyet.

 
Németh András Péter felvétele

A rendezvényen ezúttal a francia irodalom fenegyereke, Michel Houellebecq veheti át a főpolgármestertől a Budapest Nagydíjat, egyben dedikálások alkalmával fogadhatja rajongóit, akik frissen megjelent regényét, a Lanzarotét szorongatva bizonyára órákig is sorban állnak majd a kézjegyéért. A jubileumi fesztivál a kölcsönösség elve alapján látja vendégül idén az olasz irodalom képviselőit, míg Itália földjén magyar kulturális évad veszi kezdetét 2014-ben. A különféle rangos díjak (év kiadója, év vidéki és fővárosi könyvesboltja, év hangoskönyve, Aegon Művészeti Díj) átadása, valamint az Európai Elsőkönyvesek fesztiválon belüli fesztiválja (magyar résztvevő: Bencsik Orsolya) mellett a szakmabeliek különféle, mesterségüket érintő programokon vehetnek részt, többek között a digitális kultúra térnyerésének aspektusait elemezve (e-könyvek, tartalomfejlesztések), de a könyvbarát érdeklődők számára minden bizonnyal a több tucatnyi könyvbemutató, irodalmi szalonok, rendhagyó irodalomórák és a dedikálások jelentik majd a fő vonzerőt. A Millenárison a világ- és a hazai irodalom kiemelkedő képviselői (25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével kulturális programok sokasága várja a látogatót.

Szemezgetve az idei kínálatból nem kétséges, hogy a Meseutca gyerek(b)irodalmi rendezvényei elnyerik majd a kicsik tetszését, akik bizonnyal örömmel veszik majd kezükbe Varró Dániel új kötetét (Nem, nem, hanem), vagy Jeney Zoltán Rév Fülöpének újabb történeteit, de Werner Holzwarth Mese a vakondról, aki tudni akarta, ki csinált a fejére című világsikerét és a norvég Jo Nesbo Puki por-sorozatának 3. részét is be kell szerezniük. Utóbbi szerzőnek vadonatúj krimije (Kísértet) is megjelenik az alkalomra. A drámák szerelmesei Pintér Béla és Székely Csaba könyveit lapozgathatják, az idényes szépirodalmi próza olvasói pedig, gondolom, már alig várják, hogy személyesen is találkozzanak az Égiek és földiek lengyel szerzőjével, Ignaczy Karpowiczcal, és magukénak tudhassák Janusz Leon Wisniewski Intim relativitáselmélet című regényét. Murakami rajongóinak a Geopen standjánál személyre szóló japán ajándékokkal kedveskednek, a tudomány kedvelői Venetianer Pál (Az emberi genom), vagy Jared Diamond (A világ tegnapig) könyveibe mélyedhetnek, a tudományos-fantasztikus irodalom hívei pedig a finn Hannu Rajaniemi Kvantumtolvaj és Fraktálherceg című regényeit vehetik kézbe, majd vihetik írójukhoz aláíratni, de számos hiánypótló kötet (Kőbányai János, Heller Ágnes, Gyáni Gábor, Komoróczy Géza újabb művei) és program várja a zsidó kultúra iránt érdeklődőket is.

A négynapos kulturális kavalkádon mutatják be Szlankó Bálint esszékötetét (Miért jó a demokrácia?), és lapunk állandó szerzői – Parti Nagy Lajos, Grecsó Krisztián, Gerlóczy Márton és Bächer Iván – is dedikálják könyveiket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!