Déri Miklós: A roma test politikája I. – Nincs ártatlan kép, Gallery8 - A kiállítás április 3-ig tekinthető meg.

 
Kettőslátás: Daróczi Ágnes kisebbségkutató, polgárjogi aktivista - Fotó: Déri Miklós

Napfényes délelőtt a budapesti Józsefvárosban. A nyócker lakói az utcákon, tereken élvezik a napfényt, a játszótéren kisebb-nagyobb gyerekek zsibonganak, szüleik a közelükben trécselnek vagy éppen erőteljes hangon hívják magukhoz csemetéiket. Iskolából lógó suhancok, kismamák babakocsit tolva, idősebb asszonyok-férfiak a napon sütkérezve töltik meg a Mátyás teret. Többségében romák. Átellenben kicsi kiállítótér bújik meg. Nem hallatszik be a zsivaj, a hófehér falakon lógó képekről roma értelmiségiek két arca néz le ránk.

A Gallery8 az egyetlen kifejezetten roma galéria, az Európai Roma Kulturális Alapítvány hozta létre. Céljuk a roma közösség támogatása, művészeti munkáknak, projekteknek adnak teret. Nem csak kiállítóhely, interakcióra alkalmas tér, ahol roma és nem roma eszmecsere, együttműködés is helyet kap. Mostani kiállításuk a közösségi megbélyegzést állítja a középpontba: roma értelmiségiek (kutató, újságíró, színész, polgárjogi aktivista és még sokan mások) bújtak népükhöz fűződő sztereotip szerepbe. Például a cigány királyéba, a gengszterébe, akik hatalmas fukszokkal jelzik tekintélyüket.

A cigány lányéba vagy a madonnába, aki nem másért él, mint hogy szüljön. Vagy az öreg pipás as?- szonyéba, aki már-már a jósnőhöz hasonlóan átkozza meg tekintetével az utca emberét. De ott van a cigány migráns szexmunkás vagy a prímás, aki csak a többségi társadalom szórakoztatásából él.

Déri Miklós képei bizonyítják, az előítéletek mélyen rögzülnek a társadalomban. Hiába a diploma, hiába a munka, a szorgalom, a tisztességes életvitel, az öltöny, a kosztüm, mégis meghatározott szereppel, elfogultan azonosítjuk a romákat. A xenofób, rasszista tekintet pedig a romákat is arra készteti, folyamatosan azzal foglalkozzanak, mit gondol róluk a társadalom – magyarázza Junghaus Tímea művészettörténész, a kiállítás kurátora. Oka lehet ennek az egyre terjedő rasszista gondolkodás, de befolyással bírnak a múlt századbeli szociofotók is, amelyek sokszor torzítva mutatták be a cigány társadalmat, erősítve az egyoldalú megítélésüket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!