Első könyves szerzőnek lenni két dolog miatt sem szerencsés: ha nem elég jó, a kutya nem figyel oda rá; ha viszont túl jó, óriásira nőnek az elvárások a másodikkal szemben. Király Márk az utóbbi kategória első könyvese, már néhány héttel a regény megjelenése után felkerült a Libri Top 30-ra és a Top 10 e-bookra is. A könyves sikerlistákon ő a legelőkelőbb helyen tanyázó 25 év alatti hazai szerző.

 
 

– Ha igaz a közhely, hogy minden író valamiképp saját magát írja bele az alakjaiba, akkor te ki vagy a regényedben?

– Szétszórva vagyok benne. A karaktereimet főként a barátaim, ismerőseim után mintáztam, de mindegyikbe csempésztem egy kicsit magamból is. A főszereplőből az vagyok én, aki mindig jobban odafigyel a többiekre, aki próbál nem belemenni nagy hülyeségekbe.

– Sokan Bret Easton Ellishez hasonlítanak. Rajta edződtél?

– Mondjuk inkább úgy, hogy az ő egyik regénye, a Királyi hálószobák volt az első olyan könyv, ami miatt azt éreztem, hogy írni szeretnék. Kezdetben forgatókönyvírással próbálkoztam. A netről, autodidakta módon tanultam a karakterábrázolást és a cselekményszövést. Aztán realizáltam, hogy ez a forgatókönyvírás dolog itthon annyira nem fog működni, azóta tudom, hogy a regény az én műfajom.

– A Harminc nappal a világvége előtt amolyan Z generációs fejlődésregénynek is beillene. Mennyire foglalkoztat téged 20 évesen a felnőtté válás gondolata?

– Két-három éve még nagyon foglalkoztatott – 17-18 éves koromban én is el voltam veszve, mint a regényhőseim. Azt gondolom, hogy az emberek eléggé önzőek, és nem őszinték egymáshoz. A fiatalok nem mernek önmaguk lenni, és a közösségi média diktálta elvárásoknak próbálnak megfelelni. Abból épül fel valakiről a róla alkotott kép, amit az Instán mutat magáról. Egy közelgő világvége például arra lenne jó, hogy végre merjen mindenki önmaga lenni. Olyan, amilyen valójában.

– A regényben felmerül a kérdés, hogy az utolsó pillanatban melyik hírességet látnák a szereplők meztelenül. Te melyiket?  

– Stephanie Corneliussent. A Mr. Robot című sorozatban játszik.

– Azon is elmélázik a főhős, hogy ha az élete egy film lenne, melyik szám szólna a zárójelenetben. A tiédben?

– Ebben egyezem a szereplőmmel. A Rocket Man Elton Johntól.

– És ha tudnád, hogy már csak 30 napunk maradt a világvégéig, mit tennél?

– Mindenképpen végigjárnám azt az utat, amit a könyvben a főszereplő.
 

Király Márk: Harminc nappal a világvége előtt, Művelt Nép Könyvkiadó, 2017. 270 o.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!