Az idei február 14-e nemcsak a szerelemről szól, hanem a nőket és a gyermekeket ért bántalmazások elleni világméretű kiállásról is.

Világszerte egymilliárd nőt és gyermeket erőszakolnak vagy vernek meg rendszeresen. Az ellenük elkövetett erőszakos cselekedetek a jelenlegi legnagyobb emberi jogi jogsértések, amelyek nem ismernek földrajzi korlátokat.„A statisztikák szerint három nőből egy erőszak áldozatává válik, ez pedig nem csak a nők problémája, hanem globális krízis” – állítja Robert Redford színész, aki az akció egyik médiaarca.

A magyarul Egymilliárd nő ébredése című kampányt az amerikai írónő és aktivista, Eve Ensler találta ki, akit gyermekkorában édesapja testileg-lelkileg bántalmazott. A Vagina monológok szerzője világszerte meghirdette akcióját, amelyhez eddig 187 ország csatlakozott. Minden bántalmazott nőt és a velük együtt érzőket arra kérnek, lázadjanak fel és tiltakozásukat tánccal fejezzék ki a megjelölt napon. Cél, hogy február 14-én egymilliárd ember táncoljon nyilvánosan. Az akcióhoz európai parlamenti politikusok (férfiak is nagy számban), színészek, énekesek és a dalai láma is csatlakozott. Hazánkban a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és tagszervezetei, aktivisták és közéleti személyiségek szervezésében és részvételével rendezik meg a „One Billion Rising Budapest” eseményt. Bozsik Yvette táncművész, Kulka János színművész, valamint Bombera Krisztina, Jaksity Kata, Kepes András médiaszemélyiségek és a The Voice győztese, Pál Dénes videoüzenetben fogalmazták meg az eseményt támogató üzeneteiket. A fővárosi Mammut 2 bevásárlóközpont földszintjén lesz közös tánc 15 órától. Pécsett, Veszprémben, Edelényben, Zalaszentgróton és Gödöllőn is szerveznek látványos akciót a nők elleni erőszak ellen.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!