Valamennyien ismerjük a „ragadós” ásítás jelenségét: meglátunk valakit ásítozni, és mi is rákezdünk. Pár percen belül ásítozni fognak ezen a cikken is, ugyanis már attól is ingert érzünk az ásításra, ha olvasunk róla.

 

Nemcsak az emberek, az állatok is ásítoznak, és a svédországi Lund egyetem kutatói kísérletekkel bizonyították, hogy az ásítás átvitele még a fajok között is működik: a csimpánzok és a kutyák is ásítozni kezdenek, ha ásító embert látnak. Ám ez csak a kifejlett egyedekre jellemző, és akkor működik a legjobban, ha a gazdájuk vagy a gondozójuk, tehát egy hozzájuk közel álló személy ásít előttük. Az embernél az ásítás utánzása négyéves kor körül alakul ki, és nálunk is a közeli hozzátartozók között a legjellemzőbb. Ezért vélik úgy a svéd kutatók, hogy a jelenség az empátia készségének kifejlődésével függ össze, ami valamennyi faj számára alapvető evolúciós szükséglet, hiszen a túléléshez elengedhetetlen, hogy felismerjük és értelmezni tudjuk a környezetünk (legelébb is a szüleink, gondviselőink) reakcióit.

„Vannak azonban kivételek, a pszichopatákat például nem lehet így ásításra bírni, és azt is tudjuk, hogy belőlük hiányzik az affektív empátia készsége” – magyarázta a Los Angeles Times amerikai napilapnak a kutatást vezető svéd pszichológus, Elainie Madsen. „Az empátiának kétféle formáját különbözteti meg a tudomány: a kognitív empátia az a képesség, hogy el tudjuk képzelni, hogyan érezhetnek, gondolkodhatnak mások. Ehhez már tudatosság szükséges, hiszen gondolati síkon történik, és azt feltételezi, hogy tisztában vagyunk vele, mások másképp tapasztalják meg a világot. És létezik a közvetlen, affektív empátia, amely az állatoknál is megfigyelhető, amikor például látjuk, hogy valaki elvágja az ujját, és ösztönösen összeugrik a gyomrunk. A pszichopaták bár lehetnek intelligensek, nem rendelkeznek ezzel az egyszerű beleélő képességgel, még annyira sem, mint a csimpánzok” – állítja Madsen.

A kutatásból az is kiderült, hogy a kutyák nem csak az ásítást lesik el gazdájuktól, hanem olyannyira tudnak azonosulni velük, hogy valóban el is álmosodnak.

Címkék: életmód, egészség

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!