az Irie Maffa zenekar vezetőjét, az augusztus 10–12. között debütáló Palkonya Hangja fesztivál főszervezőjét, hogyan ötvöződik a rendezvényen goatrance a borral és a családiassággal, illetve az antiglobalista szellemiséggel.

 

– Miért pont a Baranya megyei települést választották a fesztivál helyszínéül? Hogyan került kapcsolatba ezzel az egyutcás faluval?

– Palkonya titka maga Palkonya: a fekvése, az építészete, az itt élő emberek mind párjukat ritkítják Magyarországon belül is. S mivel a villányi borvidéken található, nemcsak a környezet és a település, de az itt készülő borok is csodálatosak. A családdal évek óta járunk ide, megismerkedtünk, összebarátkoztunk a helyiekkel, a pincészetek is folyamatosan hívtak bennünket a különféle eseményeikre. Így jutottunk a fesztivál megrendezésének ötletére: jó lenne a nagyobb közönségnek is megmutatni a helyet és hangulatát.

– Mitől különbözik ez a fesztivál a többitől?

– A helyszínek mindenféleképpen unikálisak: nemcsak a faluban, hanem fönn, a szőlőhegyen is lesznek színpadok. Kevés fesztiválon lehet koncert közben a panorámakilátást élvezni. A másik különlegesség a programban rejlik. Olyan zenei stílusokra koncentráltunk, amelyek nem jellemzőek a magyar kínálatra: dél-amerikai pszichedelikus cumbia zene, afrikai kortárs hiphop és elektronika – itt lesz a világhíres rapperlány Akua Naru is –, progresszív goatrance, reggae, valamint a ’70-es évek soul és funk, afrobeat világából is kapunk ízelítőt.

– Mitől antiglobalista a fesztivál? 

– Szeretnénk, ha az idelátogatók megismernék a különböző kisebb kultúrákat, amelyek veszélyeztetve vannak az uniformizáció által. Legyenek olyan kisközösségi dolgok, amik fenn tudnak maradni – akár egy Palkonya-szerű kis falu, akár egy dél-amerikai zenei szubkultúra. 

– Kiket várnak?

– Minden újdonságra éhes és nyitott embert, a környékről vagy távolabbról, aki gyönyörű, nem zsúfolt, családias környezetben szeretné élvezni a zenéket, a borokat, az ételeket. Olyan fesztiválozókat, akik nem feltétlenül éjszaka szeretnének szórakozni, hanem akár a gyerekeikkel napközben is. 

– Ön melyik programra a legkíváncsibb? 

– Számomra nagy büszkeség a perui Los Mirlos meghívása, amihez fogható zenekar közelébe sem volt még magyar fesztiváloknak. Nagy várakozással tölt el, vajon a dzsungel közepéből jőve, milyen koncertet adnak a hegyen. Ugyanakkor kíváncsi vagyok, hogyan sül el a naplementés dj-szett vagy az afrobeatkoncert a falu pincesorán.

Címkék: Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!