A nemzetközileg elismert stockholmi székhelyű Blues Pills előtt mutatkozik be a széles nagyközönség előtt a budapesti River of Lust augusztus 13-án a budapesti Barba Negra Track szabadtéri színpadán. A bluesalapú, pszichedeliával kísérletező zenekar igen meggyőző lemezével, a még trióként felvett Chewing Gummal már bizonyította életerejét. Az azóta Ratkóczi Huba basszusgitárossal kiegészült kvartett tagjait a továbblépés esélyeiről is kérdeztük.

 
River of Lust - Almási Tamással, Erdős Szabolccsal, Galambos Dorinával beszélgettünk - Fotó: Debreczeni Fanni

– A ’60-as évek zenei világának eszköztárából is merít a River of Lust. Mi a tagok ízlésének közös metszete?

Erdős Szabolcs (gitáros): Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd, BB King és a belőlük táplálkozó zenekarok, mint például a Black Keys. Vagy minden, amihez Jack White hozzáér.

Almási Tamás (dobos): Ne feledjük a régi blueselőadókat se: Robert Johnson, Lead Belly, Willie Dixon, Lighting Hopkins stb. Tőlük kapott inspirációt az egész ’60-as, ’70-es évek zenei közege.

– Mentalitásbeli azonosulás is jellemzi önöket ezzel a korszakkal?

A. T.: Mi is imádunk improvizálni. Az improvizáció talán a legőszintébb dolog egy élőzenei produkcióban.

E. Sz.: Az energiaátadás közös vágya a mentális kapocs. Jelenleg sokkal kevesebb dolog miatt lehetne lázadnunk, ha egyáltalán lehetne, mint annak idején.

Galambos Dorina (énekes-billentyűs): Ugyanakkor ma már az is lázadásnak számít, ha valaki végighallgat egy egész albumot. Mi azonban bízunk benne, hogy az élőzene szeretete örök, és mindig lesznek olyanok, akik szívesen velünk tartanak egy improvizációkkal átszőtt pszichedelikus utazásra.

– A hanganyag kazettán való megjelentetése manapság az underground szubkultúrák jellegzetessége – ez a gesztus eleve azt jelzi, hogy nem kívánnak a mainstreambe bekerülni? Ehhez kapcsolható az angol nyelvű szövegírás is?

E. Sz.: Nem célunk a fősodorba kerülni, ám ha végül sikerül, nem tiltakozunk ellene.

A. T.: Az angolszász és blues-alapokra épülő zenét – szerintem – nem lehet jól magyarul kifejezni…

G. D.: …emellett mégsem zárkózunk el a magyar szövegtől, van is már egy lelkes jelentkező, aki felajánlotta, hogy szívesen írna nekünk magyar nyelven.

– Érezhetően nem akarnak Dorina más formációkban elért népszerűségére építeni.

E. Sz.: Én kontraproduktívnak érezném ebben a zenei közegben, bár lehet, hogy tévedek. Igyekszünk teljesen elkerülni az ezzel való visszaélést, sőt azt is, hogy ez téma legyen. Dorina egy nagyon jó énekes-zeneszerző itt a ROL-ban – és pont.

– Milyen terveik vannak a közeljövőre?

E. Sz.: Szeretnénk egy videoklipet, és nagyon sok jó zenét készíteni. Nagyon eltökéltek vagyunk a zenekar jövőjét tekintve.

G. D.: Hamarosan stúdióba vonulunk, hogy újabb dalokat rögzítsünk, és bővítsük a repertoárt. Nagy segítség a zenekaroknak, hogy folyamatosan lehet pályázni hazai és külföldi koncertsorozatok anyagi támogatására. Ezenkívül hasonló beállítottságú hazai és külföldi zenekarok is megkeresnek minket közös fellépés lehetőségével, aminek nagyon szívesen teszünk eleget – ahogy most éppen a Blues Pillsnek.

"Bízunk benne, hogy az élőzene szeretete örök, és mindig lesznek olyanok, akik szívesen velünk tartanak egy improvizációkkal átszőtt pszichedelikus utazásra."

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!